O tanara gravida in 6 luni a murit ieri, tarata intre etaje de un lift din Spitalul "Marie Curie".
Imaginati-va ca va aflati intr-un spital. Sunteti in lift, alaturi de doua persoane. Ii spuneti uneia dintre acestea la ce etaj doriti sa ajungeti si se apasa butonul. Usile incep sa se inchida. Mai intai cele exterioare, din perete, apoi cele ale ascensorului.
Brusc, apare o fata care alearga sa prinda ascensorul. Trece de primul rand de usi, insa ramane blocata la intrarea in lift. Usa ii prinde corpul, lasandu-i afara doar un picior si capul. Liftul nu ar trebui sa porneasca atat timp cat usile sunt dechise, dar acesta o face.
Stati fata in fata cu o parte a corpului unei fiinte care este tarata violent intre etaje, iar dinafara se aude zgomotul izbiturilor. Ati vrea sa opriti cumva ascensorul sau sa porniti alarma, dar nu exista niciun buton de acest fel. Norocul se numeste un ingrijitor care, auzindu-va urletele disperate, taie siguranta, si masinaria se opreste in dreptul celui de-al doilea etaj.
La acest scenariu de groaza au participat ieri doua persoane si seful pazei de la Spitalul "Marie Curie". Acestia au asistat neputinciosi, urland incontinuu, la moartea tinerei Dorina Tudorita Chirita, aflata la doar un metru de ei.
Urma sa devina, din nou, mamica Tanara de doar 16 ani era internata de cateva zile, impreuna cu fetita sa, de un an si sapte luni, care fusese foarte racita. Ieri, urma sa se externeze. "Cred ca se dusese sa-i cumpere ceva Cristinei, nepotica mea. Azi trebuiau sa ajunga acasa. Fratele meu cred ca a innebunit. Nu stiu ce sa fac, pentru ca totul mi se pare un cosmar", ne-a spus, indurerat, Nicolae Cristea, cumnatul victimei.
Tragedia tinerei mame a socat nu numai familia acesteia, ci si intreg personalul medical al spitalului, mai ales ca, odata cu ea, a murit si baietelul de sase luni pe care il avea in pantece. La aflarea vestii, zguduiti de durere, membrii familiei victimei s-au multumit sa puna totul pe seama unui blestem.
Liftul fusese modernizat si era in garantie Alexandru Szilveszter, inspector de stat sef al ISCIR, spune ca liftul in cauza era in intretinerea firmei EMAC Impex SRL si ca urma sa-i vina randul la verificare abia in martie 2008.
"Noi am verificat documentele incheiate de spital cu firma de intretinere si, din punctul de vedere al actelor, erau in regula. Liftul fusese modernizat in martie 2006 si urma sa fie verificat la doi ani. Inspectorii nostri sunt acum la spital si analizeaza instalatia, sa vedem daca este posibil ca accidentul sa fi avut o cauza tehnica sau o eroare umana", a explicat Szilveszter, care spune ca de multe ori accidentele nu se petrec ca urmare a conditiilor tehnice improprii ale lifturilor, ci si din cauza exploatarii neconforme.
"Oamenii pun degetele pe la diverse contacte, ca sa plece liftul cu usile deschise, asa ca nu putem sti exact cum s-a intamplat pana nu se termina ancheta", a mai spus Szilveszter.
El a adaugat ca, in august anul trecut, la initiativa ISCIR, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a emis un ordin prin care termenele scadente de verificare a lifturilor din institutiile publice (scoli, spitale) au fost micsorate de la doi ani la un an, insa ordinul nu se aplica retroactiv.
Prin urmare, scadenta de verificare a liftului de la Spitalul "Marie Curie" a ramas la doi ani, fiind stabilita in martie 2006, anterior ordinului dat de MEC. Daca ordinul s-ar fi aplicat si in acest caz, poate ca acum respectivul lift s-ar fi aflat chiar in revizie.
"De altfel, chiar in momentul producerii accidentului, in spital era o echipa a firmei EMAC, care lucra insa la un alt lift, la unul dintre cele zece lifturi ale spitalului", a adaugat Szilveszter.
Inspectorul-sef spune ca legea nu prevede pedepse speciale pentru astfel de accidente, in urma anchetei si a concluziilor puse de specialisti urmand ca un judecator sa decida incadrarea penala a faptei si stabilirea vinovatilor. (Dollores Benezic) NEREGULI
Lifturile din spitale, o problema veche Incidentul de ieri de la "Marie Currie" este doar un episod dintr-un lung sir de evenimente dramatice ce au pus la indoiala siguranta lifturilor din spitalele romanesti. Semnalul de alarma a fost tras in mai 2003, la Spitalul Judetean Targu-Jiu, unde o asistenta medicala de la Sectia neonatologie a fost strivita de un lift al institutiei.
Adriana Ionescu ramasese blocata in lift impreuna cu o batrana si un bolnav. Cand femeia a incercat sa iasa, ascensorul a pornit, iar o parte din trupul asistentei a fost prins intre usi si strivit de plafon. Si atunci, ca si ieri, exista o echipa de intretinere a lifturilor chiar in spital.
De altfel, anul trecut, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a avut ocazia sa simta pe propria piele starea precara a ascensoarelor din spitale. Aflat in vizita la Spitalul Judetean din Satu-Mare, pentru a evalua sistemul sanitar, Nicolaescu a ramas blocat in lift, in timp ce voia sa urce de la etajul intai la patru, alaturi de directorul institutiei si cativa ziaristi.
Drama "Nora ta e moarta la spital!" Tragedia Dorinei Tudorita Chirita era, ieri, subiect central pe ulitele comunei unde aceasta traia. Dorina nu era casatorita cu Stefan Cristea, in varsta de 26 de ani, insa aveau impreuna o fetita si urma sa vina pe lume si un baietel.
Locuiau de aproape doi ani cu parintii baiatului, intr-o casa saracacioasa din comuna 1 Decembrie, judetul Ilfov. "Dorina era frumusica foc, subtirica, micuta, cu parul lung si negru". Asa o descriu vecinele pe tanara care s-a grabit sa ia ultimul lift.
"Cu ce-o ingrop, Doamne?" Costica si Leana Cristea, parintii prietenului Dorinei, au aflat din vecini despre tragedia care s-a abatut asupra familiei lor. "A venit vecina la mine si m-a intrebat daca am vazut ceva la televizor. M-a luat usor pentru ca stie ca sunt bolnava cu inima. Si dupa aia mi-a dat vestea rea: nora ta e moarta la spital", ne povesteste tanti Lenuta, o femeie simpla care este zguduita de gandul ca nepotica Cristina a ramas fara mama, la doar un an.
Insa, acesta nu este singurul gand negru care-i vine in minte: "Cu ce-o s-o ingrop, Doamne, ca nu am niciun ban!", se tanguie femeia. Venitul familiei il reprezinta ajutorul social al parintilor, de nici doua milioane de lei vechi.