Efect de domino în acuzațiile DNA: După Tăriceanu, și Dorin Marian a fost găsit nevinovat pentru mărturie mincinoasă

Efect de domino în acuzațiile DNA: După Tăriceanu, și Dorin Marian a fost găsit nevinovat pentru mărturie mincinoasă

Fostul șef al cancelariei lui Călin Popescu Tăriceanu pe vremea în care acesta era premier, Dorin Marian, a fost achitat în dosarul în care DNA l-a acuzat de mărturie mincinoasă în legătură cu anumite aspecte din Dosarul Ferma Băneasa, în care Marian fusese chemat să dea declarații în calitate de martor.

Decizia definitivă a Curții de Apel Brașov în ceea ce-l privește pe Dorin Marian a venit la trei zile după ce actualul șef al Senatului a fost găsit nevinovat la de aceeași acuzație de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În iulie 2016, Călin Popescu Tăriceanu și Dorin Marian au fost trimiși în judecată de procurorii DNA pentru mărturie mincinoasă. În ambele situații, procurorii au reținut că aceștia ar fi făcut „afirmaţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale” ale cauzei în care au fost audiați ca martori, adică în dosarul retrocedării unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a fermei Băneasa, în care sunt judecaţi prinţul Paul, Remus Truică, Tal Silberstein şi Dan Andronic.

Ulterior, pe rolul instanțelor s-au format două dosare diferite: cel al lui Călin Popescu Tăriceanu s-a judecat pe rolul Înaltei Curți, iar cel al lui Dorin Marian a ajuns la instanțele din Brașov.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe 22 aprilie, Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat definitiv pentru acuzațiile aduse de DNA, magistrații de la Înalta Curte reținând prevederile art.16 alin.1 lit.b diin Codul de procedură penală, mai exact „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”.

Pe 25 aprilie, Curtea de Apel Brașov a pronunțat aceeași decizie și în cazul lui Dorin Marian, reținând aceeași încadrare juridică. „Schimbă temeiul juridic al soluţiei de achitare dispusă prin sentinţa apelată din art.396 alin.5 din Codul de procedură penală cu aplicarea art.16 lit.c din Codul de procedură penală în art.396 alin.5 din Codul de procedură penală cu aplicarea art.16 alin.1 lit.b teza I din Codul de procedură penală. (...) Definitivă”, se arată în minuta deciziei Curții de Apel Brașov.