Evenimentul Zilei > EVZ Special > Dorian a egalat recordul celui mai puternic uragan din istorie
Dorian a egalat recordul celui mai puternic uragan din istorie

Dorian a egalat recordul celui mai puternic uragan din istorie

Uraganul Dorian a fost catalogat drept „catastrofal” de către Centrul Național pentru Uragane. La ora închideri ediției, el continua să lovească Bahamas cu ploi torențiale și vânturi care înregistrau peste 300 de kilometri pe oră.

Suntem martorii unui uragan cum nu a mai existat în toată istoria Bahamasului”, declară Hubert Minnis, premierul acestei țări din Arhipelagul Caraibelor, care numără circa 700 de insulițe situate între Florida, Cuba și Haiti. „Probabil este cea mai tristă zi din viața mea”, spune el în lacrimi.

NHC a difuzat pe Twitter o listă de dispoziții pentru populație și autorități, numind situația „potențial mortală”. Centrul recomandă locuitorilor din Grand Bahama (insula cea mai sudică a arhipelagului – n.r.) „să nu părăsească adăposturile în timpul traversării ochiului ciclonului”. Sunt așteptate „undele furtunii” (o creștere importantă a nivelului mării provocată de vânturi – n.r.), „cuprinse între 5 și 7 metri înălțime, cu valuri distrugătoare”, precum și „vânturi mergând până la 321 de kilometri pe oră”, arată comunicatul.

În fine, avertizează NHC, insula Grand Bahama va fi supusă unor „distrugeri extreme”. Uraganul va rămâne puternic încă două zile în zona Arhipelagului.

Nevoie urgentă de apă potabilă

Circa 13.000 de case ar putea fi distruse sau afectate de trecerea lui Dorian peste Bahamas, a comunicat ieri Crucea Roșie. „Nu avem încă o imagine completă a ceea ce s-a petrecut”, a declarat Sune Bulow, șeful centrului de operațiuni de urgență al Federației Internaționale a Societăților de Cruce și Semilună Roșie.

Într-un comunicat, Crucea Roșie a afirmat că se așteaptă la o „necesitate masivă de adăposturi”. Locuitorii au nevoie și de apă potabilă, de asistență sanitară și sprijin economic. Uraganul a produs „pagube considerabile” în Abacco și Grand Bahama, potrivit unor prime evaluări rapide ale autorităților și responsabililor Crucii Roșii aflați pe teren. În plus, în Abacco, inundațiile masive au contaminat puțurile cu apă sărată, fiind o necesitate urgentă de apă potabilă.

Crucea Roșie a deblocat circa 230.000 de euro din fondurile sale de urgență pentru a finanța primele ajutoare. Circa 500 de familii vor primi prelate, pături și încărcătoare solare pentru telefoane. Ele vor primi și sprijin financiar pentru a-și repara sau înlocui o parte din ceea ce au pierdut. Sute de volutari instruiți de Crucea Roșie și peste 30 de camioane cu articole de prim ajutor.

Micul Lachino, prima victimă

Potrivit Centrului Național pentru Uragane, Dorian a egalat recordul care datează din 1935 al celui mai puternic uragan din Atlantic în momentul atingerii țărmului, producând temeri că distrugerile vor fi excepționale. S-a înregistrat și o primă victimă: Lachino MacIntosh, de 7 ani. Potrivit presei din Bahamas, băiețelul a murit înecat în timp ce familia sa încerca să se adăpostească în Abacco, De asemenea, sora băiatului este dată dispărută. Președintele american Donald Trump, reîntors la Casa Albă de la reședința de la Camp David, a cerut vigilență maximă din partea autorităților în fața acestui fenomen climatic „foarte foarte puternic”. „Rugați-vă pentru locuitorii din Bahamas!”, a scris el pe Twitter la scurt timp.

 Zeci de mii de oameni fără adăpost, pagube de miliarde

După Bahamas, uraganul Dorian este așteptat să se îndrepte spre coasta de est a Floridei, unde era așteptată să ajungă marți noaptea, dar este greu de prognozat forța cu care va lovi „Sunshine State”. „Inițial, trebuia să lovească Florida frontal. Acum pare că se îndreaptă către Carolina de Nord și Carolina de Sud. Georgia și Alabama vor fi și ele lovite”, a avertizat Donald Trump. „Însă direcția lui s-ar putea schimba din nou.”

Circa 19 milioane de oameni locuiesc în zonele ce vor fi afectate și, potrivit Crucii Roșii, până la 50.000 de oameni din Florida, Georgia și Carolina de Sud ar putea avea nevoie de un adăpost de urgență, în funcție de impact.

Peste un milion de persoane au fost evacuate deja preventiv din aceste zone. Potrivit Reuters, trecerea uraganului Dorian va provoca industriei asigurărilor o pagubă colosală, de circa 25 de miliarde de dolari.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.