Donaţiile, motorul Americii

Organizaţiile caritabile din SUA au primit peste 300 de miliarde de dolari anul trecut. Principalii beneficiari - religia, educaţia şi sănătatea.

Pe fondul performanţelor economice slabe şi al adâncirii prăpastiei între săraci şi bogaţi, americanii au donat în 2007 suma-record de 306,4 miliarde de dolari pentru organizaţiile caritabile, cu 3,9% mai mult decât anul precedent. Potrivit unui studiu realizat de Fundaţia Giving USA şi Centrul Filantropic al Universităţii Indiana, dat publicităţii ieri, această tendinţă, deşi crescătoare, ilustrează totodată şi reticenţa indivizilor şi companiilor afectate de dificultăţi financiare.

Preşedintele Giving Institute, George Ruotolo, a arătat că fluxul donaţiilor nu a contenit, în pofida faptului că americanii se confruntă cu creşterea preţului combustibililor, cu criza imobiliară şi cu războiul din Irak. „Oamenii par să nu fi fost panicaţi, ci chiar încrezători în 2008. Sunt satisfăcut. Chiar dacă ajustăm cifrele la inflaţie, donaţiile rămân pozitive în 2007“, a apreciat Ruotolo. Dacă se ia în calcul şi inflaţia, creşterea din 2007 este de doar 1%, reprezentând 2,1% din PIB. Contribuţiile individuale, care reprezintă trei sferturi din donaţii, au sporit cu 2,7 procente - dar scad cu 0,1%, ajustate la inflaţie - totalizând 229 de miliarde de dolari. Organizaţiile religioase, principalele beneficiare ale donaţiilor Donaţiile făcute de firme, strâns legate de profiturile realizate de acestea, s-au cifrat la 15,69 de miliarde de dolari, crescând cu 1,9 procente (dar mai mici cu 0,9%, ajustate la inflaţie). Grosul creşterii a fost imprimat de donaţ iile făcute de fundaţii, mai mari cu 10,3% faţă de anul precedent, reprezentând 38,5 miliarde de dolari. Din cele 306,4 miliarde de dolari donate în 2007, 33,4% (102,3 miliarde) au mers către organizaţii religioase, cu 6,4% mai mult decât în 2006.

Instituţiile de educaţie au primit doar 43,3 miliarde de dolari - 14,1% din total. Organizaţiile de sănătate au beneficiat de 23,15 miliarde, în timp ce arta şi cultura au fost încurajate cu 13,67 de miliarde - cu 7,8% mai mult decât anul precedent. Cel mai puternic spor - 16,1 % - s-a înregistrat la organizaţiile de ajutor internaţional, cu 13,22 de miliarde. EXPLICAŢII PENTRU DONAŢII Prea bogaţi ca să-şi poată cheltui banii Preşedintele Federal Reserve (Banca Centrală a SUA), Ben Bernanke, a rostit recent un întreg discurs pe tema inegalităţii veniturilor oamenilor din America, arătându-se îngrijorat de faptul că aceasta ameninţă însuşi „dinamismul“ capitalismului. Prăpastia dintre săraci şi bogaţi s-a accentuat mai dramatic sub administraţia lui George W. Bush.

Directorii de corporaţii şi alţi „executivi“ câştigă de 400 de ori mai mult decât „lucrătorul mediu“, raport de 20 de ori mai mare decât în 1965. Pe ansamblu, venitul mediu al minorităţii de 1% a americanilor superbogaţi a crescut cu 650 de procente în raport cu 1975, în timp ce „vasta majoritate“ a oamenilor de rând şi-a văzut micşorate veniturile cu aproximativ 3 la sută.