Ultimul atentat la nivel înalt a zguduit SUA în urmă cu 43 de ani. Cum a scăpat cu viață președintele Reagan. Video

Ronald Reagan. Sursa: Arhiva EVZ

Statele Unite. O tentativă de asasinat de o asemenea amploare precum cea asupra lui Donald Trump nu a mai avut loc de 43 de ani. Atunci, soarta SUA ar fi putut fi schimbată radical dacă președintele american de atunci, Ronald Reagan, ar fi fost ucis.

Ronald Reagan, un alt președinte al SUA, încercat să fie asasinat ca Donald Trump

Dacă Donald Trump se află în cursă pentru a fi ales pentru a doua oară în funcția de președinte al SUA, tentativa de omor asupra lui Ronald Reagan avea loc la doar 69 de zile după ce a fost instalat în funcţie pentru prima dată.

Pe 30 martie 1981, America era martora unui atentat pus la cale de John Hinckley Jr. împotriva proaspătului preşedinte ales, Ronald Reagan, în ziua în care acesta a susţinut un discurs la Washington, potrivit secretservice.gov. Atentatorul, care ulterior s-a dovedit a fi un apropiat al vicepreşedintelui George Bush, l-a aşteptat pe preşedinte să iasă din Hotelul Hilton şi l-a împuşcat în piept.

Reagan s-a ales cu un plămân perforat şi cu o puternică hemoragie internă, plus o altă rană la braţul drept. Pe lângă el, Hinckley Jr. a mai făcut alte trei victime: un poliţist, garda de corp a preşedintelui (care a încasat frontal un glonţ, în timp ce făcea scut în faţa preşedintelui) şi secretarul de presă de pe lângă Casa Albă, James Brady, care a rămas paralizat permanent.

Ce mai au în comun Donald Trump și Ronald Reagan

Donald Trump și Ronald Reagan mai au însă ceva în comun. Ambii reprezintă partidul republican și sunt, respectiv au fost susținuți frenetic de membrii acestuia.

În cazul lui Ronald Reagan, acesta se afla la primul său mandat de președinte al SUA. În 1984, echipa Reagan preşedinte și Bush vicepreşedinte a obţinut un al doilea mandat cu un scor neaşteptat, în faţa tandemului democrat format din Walter Mondale și Geraldine Ferraro. Succesul lor a consolidat influența politică a administrației Reagan și a asigurat continuarea politicilor economice și externe care au marcat anii '80 în Statele Unite.

Donald Trump însă, a avut o pauză de patru ani, iar tentativa de asasinat a avut loc tot în timpul unui discurs, însă unul electoral pe scena din Pensylvenia.

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump. Sursa foto: Facebook/CGTN

Ce s-a întâmplat cu atacatorul lui Ronald Reagan

În cazul lui Donald Trump, atacatorul a fost „neutralizat” de Serviciile Secrete la scurt timp duppă tentativă, însă în cazul lui Ronald Reagan situația a fost ceva mai complicată.

John Hinckley, care l-a rănit pe președintele american de atunci Ronald Reagan și alte trei persoane într-o tentativă de asasinat în 1981, a fost eliberat necondiționat în 2022, conform ordinului unui judecător federal. După ce a petrecut 30 de ani într-un spital de psihiatrie din Washington, Hinckley a primit eliberare condiționată în 2016 și a trăit alături de mama sa în Virginia până la moartea acesteia.

Capturat de autorități în 1981, John Hinckley a declarat că intenționa să o impresioneze pe actrița Jodie Foster, de care devenise obsedat după ce a văzut-o jucând rolul unei prostituate minore în filmul „Taxi Driver” din 1976. Justiția a hotărât că Hinckley nu poate fi considerat penal responsabil pentru acțiunile sale, stabilind că acesta suferea de grave probleme psihice în momentul comiterii faptei.

În procesul său din 1982, un juriu l-a declarat nevinovat din motive de nebunie, ceea ce a determinat Congresul și unele state să adopte legi care să restricționeze utilizarea nebuniei ca apărare în procesele penale. Această decizie a stârnit multe controverse și a dus la o reevaluare a modului în care sistemul judiciar tratează cazurile în care sănătatea mintală a inculpatului este un factor determinant.