Doar o întâlnire îl desparte pe Donald Trump de Premiul Nobel pentru Pace

Viitorul lumii se decide în spatele uşilor închise. La o primă vedere, anunţul Phenianului cu privire la îngheţarea testării armelor atomice şi a rachetelor, este o decizie istorică care l-a luat pe Donald Trump pe nepregătite.

Gestul lui Kim Jong Un părea de neimaginat cu doar câteva luni în urmă. În timp ce anunţul Phenianului era preluat şi distribuit în toată lumea, Trump scria un tweet în care se plângea de necazurile provocate de Comitetul Naţional Democrat şi nimic referitor la Coreea de Nord.

Câteva minute mai târziu, vine şi inevitabila reacţie pe Twitter: „Coreea de Nord a fost de acord să suspende toate Testele Nucleare şi să închidă un poligon important de testare. Acestea sunt veşti foarte bune pentru Coreea de Nord şi pentru Lume - mare progres! Aştept cu nerăbdare Summitul nostru“. (n. red.: majusculele sunt redate aşa cum le-a folosit preşedintele).

Se conturează posibilitatea ca liderii de la Washington şi Phenian, care intenţionează să se întâlnească la finalul lunii mai sau începutul lui iunie, să se înţeleagă, după ce anterior s-au insultat în fel şi chip, fără nicio perdea.

De la „vom distruge total Coreea de Nord“, la negocieri

Liderul administraţiei de la Washington l-a avertizat pe Kim Jong Un cu privire la preconizata lor întâlnire: „Dacă voi considera că nu va fi o întâlnire fructuasă, nu voi merge acolo. Dacă întâlnirea, când voi fi acolo, nu mai este rodnică, cu tot respectul, mă ridic de la masă şi plec“, a spus el.

Donald Trump a ameninţat, în trecut, că va „distruge total“ Coreea de Nord dacă Phenian-ul începe un atac nuclear. Liderul nord-coreean l-a descris pe Trump ca fiind „deranjat mintal“. De la sosirea sa la Casa Albă, Donald Trump s-a angajat într-o escaladare verbală cu Kim Jong Un, cu schimburi de insulte personale și amenințări cu lovituri militare.

La sfârșitul turneului său asiatic, în noiembrie 2017, la Hanoi, președintele american a formulat remarci provocatoare la adresa liderului nord-coreean privind greutatea și înălțimea sa. „De ce Kim Jong Un m-ar insulta numindu-mă „bătrân”, în condițiile în care eu nu-l voi trata NICIODATĂ ca pe un „pitic gras”?“, scria Trump, pe Twitter.

 

Încrederea se câştigă greu, mai ales dacă ai parteneri multipli

 

În negocierile dure care vor urma încrederea este totul și este o marfă rară în comunicarea dintre SUA și Phenian. Washingtonul va trebui să verifice dacă ce declară că face Kim Jong Un este adevărat. Şi cum poate fi sigură partea americană că regimul nord-corean nu stochează, în secret, armele?

Mike Pompeo, directorul CIA, care a pregătit viitoarea întâlnire Trump –Kim Jong Un s-a întors fără, aparent, niciun fel de concesii clare din partea Phenian-ului, scrie Sky. Dar se văd acum în America beneficiile călătoriei clandestine?

Sunt întrebări care în funcţie de răspunsurile primite pot schimba soarta omenirii, în bine sau în rău.

Poate părea nebunească ideea unui Premiu Nobel pentru Pace atribuit lui Donald Trump. Dar sursele Sky de la Casa Albă subliniază că Trump poate efectiv trage cortina asupra tensiunilor fără sfârşit din Peninsula Coreeană. Dacă va aduce pacea durabilă în această zonă fierbinte a lumii poate deveni unul dintre „marii oameni de stat ai istoriei“, mai scrie Sky.

 

În spatele uşilor închise

Are loc o navetă diplomatică intensă, în prezent, în cadrul căreia puternicii zilei încearcă să se pună de acord în ceea ce priveşte unghiul de abordare a chestiunilor zilei între care se numără şi problema nucleară.

Miniştrii de externe ai G7 sunt la Toronto, în Canada, pentru a strânge rândurile în faţa Rusiei şi a tatona Statele Unite înaintea unor scadenţe cruciale în privinţa Iranului şi Coreeii de Nord.

Negocierile au început, în cursul unei reuniuni cu uşile închise a miniştrilor francez, Jean-Yves Le Drian, britanic, Boris Johnson şi german, Heiko Maas, cu omologul lor american, John Sullivan.

Este o etapă importantă înaintea vizitei de stat a preşedintelui francez, Emmanuel Macron în SUA. Sfidând tradiţia, Trump nu a invitat niciun membru democrat al Congresului şi niciun jurnalist la cina oferită cuplului Macron de luni seară, de la Mount Vernon, casa lui George Washington, potrivit unor surse de la Casa Albă.

 

Rusia, SUA, Coreea de Nord – la fel de periculoase

Beatrice Fihn, reprezentantă a Campaniei Internaţionale pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN) a afirmat că: „Noile politici americane şi ruse care îşi sporesc arsenalele şi creează noi tipuri de arme nucleare mai uşor de utilizat reprezintă schimbări foarte periculoase. (...) Cred că sunt la fel de periculoase ca ameninţările nucleare ale Coreei de Nord”. ICAN este o organizaţie antinucleară laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2017.