Candidatul republican la alegerile prezidențiale din SUA, Donald Trump, a lăsat de înțeles că numai apărătorii dreptului de a deține armă o pot opri pe adversara sa democrată Hillary Clinton sau pe judecătorii pe care ea i-ar putea numi la Curtea Supremă, afirmații care au stârnit noi controverse.
Declarația miliardarului a fost interpretată de numeroase media și de mulți observatori ca un apel la folosirea violenței pentru a o opri pe Hillary Clinton sau pe judecători.
"Practic, Hillary vrea eliminarea celui de-al doilea amendament" din Constituție, care garantează dreptul de a deține arme, a declarat Trump în timpul unei reuniuni electorale la Wilmington, în Carolina de Nord.
"Dacă ea va ajunge să-și aleagă judecătorii, nu mai puteți face nimic, oameni buni", a spus Trump.
"Deși, prin cel de-al doilea amendament — poate că există o soluție, nu știu", a adăugat el, lăsându-și fraza în suspensie.
Declaraţia controversată a lui Donald Trump a generat temeri, analiştii neştiind dacă este o formă de instigare la un act de violenţă contra lui Hillary Clinton ori o referire la intensificarea activităţilor politice.
Robby Mook, managerul de campanie electorală al lui Hillary Clinton, a reacţionat: "Este foarte simplu - ceea ce afirmă Trump este periculos. Un om care vrea să devină preşedinte al SUA nu ar trebui să facă niciun fel de sugestie privind recurgerea la acte de violenţă".
Dar Jason Miller, consilier pentru comunicare al echipei lui Donald Trump, a explicat că este vorba de folosirea influenţei politice a susţinătorilor menţinerii celui de-al II-lea Amendament. "Se numeşte putere de solidarizare - susţinătorii celui de-Al II-lea Amendament au un spirit uimitor şi sunt extrem de uniţi, ceea ce le conferă o putere politică enormă. Anul acesta, vor vota în număr-record, dar nu cu Hillary Clinton, ci cu Donald Trump", a spus el.
La rândul său, Mike Pence, candidatul republican la funcţia de vicepreşedinte al SUA, a ţinut să tempereze afirmaţiile colegului său. "Cred că Donald Trump este foarte clar. Hillary Clinton s-a exprimat foarte clar că vrea modificarea dreptului cetăţenilor ce respectă legile de a deţine arme de foc. Şi cred că Donald Trump spune clar că oamenii care se bucură de acest drept, cei care cred că deţinerea armelor de foc de către cetăţenii responsabili contribuie la menţinerea siguranţei în comunităţi trebuie să fie implicaţi în procesul politic", a explicat Mike Pence, conform NBC News.