Fostul președinte Donald Trump a mai suferit o înfrângere în justiția americană. O curte de apel a anulat o decizie anterioară a instanței referitoare la numirea unui expert independent care să analizeze confiscate de FBI de la reședința lui Trump din Florida. Este vorba despre o serie de acte, unele cu statut confidential, pe care fostul președinte a refuzat să le returneze după ce a plecat de la Casa Albă.
Judecătorii Curţii Federale de Apel din Atlanta au anulat în unanimitate ordinul unui judecător din Florida favorabil lui Donald Trump. Judecătorii au respins decizia prin care documentele confiscate de FBI, de la reședința lui Trump, urmau să fie cercetate de un expert independent. O astfel de decizie a fost de natură să amâne ancheta investigatorior FBI care îl vizează pe Donald Trump. Aceasta deoarece ei nu puteau examina documentele câtă vreme acestea erau preluate de expertul independent.
Pe 8 august, FBI a întreprins o percheziţie în reşedinţa de la Mar-a-Lago din Florida a fostului preşedinte american. Lucrătorii Poliției Federale au confiscat mai multe cutii cu mii de documente confidenţiale, unele dintre ele clasificate. Acestea trebuiau returnate de Donald Trump după părăsirea mandatului de la Casa Albă. El a refuzat să o facă, în ciuda mai multor socilitări pe care le-a primit, în acest sens.
Ancheta demarată de FBI îl suspectează pe Donald Trump că a încălcat o lege a spionajului din Statele Unite care reglementează foarte strict deţinerea de documente confidenţiale. Fostul președinte a susținut, în permanență că documentele pe care le-a luat și a refuzat să le returneze au fost desecretizate anterior.
Anchetele în cazul Trump merg mai departe
Curtea de Apel din Atlanta a hotărât că percheziţia şi confiscarea documentelor au fost două acțiuni legale, iar judecătorul din Florida nu a avut autoritatea de a limita examinarea acestora de către Departamentul de Justiţie, care conduce ancheta.
Astfel, această decizie dă undă verde procurorului special Jack Smith, numit în noiembrie de către procurorul general Merrick Garland, să îl investigheze pe Donald Trump. Fostul președinte mai este anchetat și în legătură cu rolul pe care l-a jucat în evenimentele care au condus la asaltul asupra Capitoliului, de către susţinătorii săi, pe 6 ianuarie 2021, după ce a pierdut alegerile în fața lui Joe Biden, după cum informează AFP.
Donald Trump, din ce în ce mai controversat
Zilele trecute, Donald Trump a mai primit o lovitură, de această dată la imagine. El a fost ținta a numeroase critici atât din partea Casei Albe, cât şi a unei părţi din Partidul Republican, pentru că a cinat cu rapperul Kanye West şi cu Nick Fuentes. Acesta din urmă este cunoscut pentru răspândirea ideilor supremaţiei albe.
Donald Trump, care vrea să candideze la alegerile prezidenţiale din 2024, a confirmat că a luat masa cu Kanye West la reşedinţa sa Mar-a-Lago, iar acest lucru i-a atras numeroase critici din partea clasei politice americane.
Nick Fuentes, în vârstă de 24 de ani, este cunoscut pentru răspândirea ideilor supremaţiei albe în podcasturile sale. Potrivit organizaţiei americane care luptă împotriva antisemitismului, Anti Defamation League (ADL), tânărul ar fi pus la îndoială inclusiv existenţa Holocaustului.
Kanye West este din ce în ce mai izolat după mai multe afirmaţii antisemite pe care le-a făcut pe rețelele de socializare. Mai mult, acesta a mers mai departe cu remarcile sale scandaloase, mărturisindu-şi admiraţia faţă de Adolf Hitler, liderul naziștilor germani, cel care a provocat al Doilea Război Mondial.
„Îmi place Hitler", a afirmat Kanye West, în mod repetat, într-o emisiune a prezentatorului conspiraționist Alex Jones.