Donald Trump rămâne fără imunitate. Fostul președinte poate ataca decizia la Curtea Supremă

Donald Trump rămâne fără imunitate în scandalul alegerilor din 2020. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Fostul președinte Donald Trump a criticat marți decizia Curții Federale prin care a fost lăsat fără imunitate în fața urmăririi penale pentru presupusele infracțiuni pe care le-a comis în timpul președinției sale. Acuzațiile au fost aduse în contextul alegerilor din 2020.

Donald Trump a spus că „un președinte al Statelor Unite ale Americii trebuie să aibă imunitate totală pentru a-și desfășura activitatea în mod corespunzător și a face ceea ce trebuie făcut pentru binele țării". El a cerut ca decizia de marți a Curții Federale să fie anulată.

Donald Trump răspunde în scandalul imunității

Judecătorii au constatat că, dacă acuzațiile împotriva lui Donald Trump sunt adevărate, gestul acestuia de a schimba soarta alegerilor prezindețiale din 2020 reprezintă „un atac fără precedent asupra democrației din SUA. De asemenea, judecătorii au respins categoric afirmația lui Trump potrivit căreia inculparea sa penală ar avea un „efect de intimidare" asupra viitorilor președinți.

Mare favorit pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidențiale, Donald Trump încearcă să amâne cât mai mult posibil diferitele procese penale lansate împotriva sa.

Steven Cheung, purtătorul de cuvântul al fostului lider de la Casa Albă, a anunțat că va contesta decizia judecătorilor, după cum se arată și într-o postare de pe Truth Social.

Judecătorii spun că niciun președinte „nu are voie să încalce dreptul la vot al cetățeanului"

În decizia sa conform căreia fostul președinte Donald Trump nu beneficiază de imunitate prezidențială în cazul din 6 ianuarie, o Curte de Apel Federală a declarat că cererile sale de imunitate ar respinge „cel mai fundamental control asupra puterii executive":

„Nu putem accepta afirmația fostului președinte Trump potrivit căreia un președinte are o autoritate nelimitată de a comite infracțiuni care ar neutraliza cel mai fundamental control al puterii executive - recunoașterea și punerea în aplicare a rezultatelor alegerilor. De asemenea, nu putem aproba nici afirmația potrivit căreia administrația guvernamentală are puterea de a încălca drepturile cetățenilor individuali de a vota și de a le fi luate în considerare voturile”, au spus judecătorii.

În plus, ei au spus că poziția lui Trump „ar prăbuși sistemul de puteri separate din SUA”.

Completul de judecători îl acuză pe Trump că a sfidat legea penală federală

Judecătoarele J. Michelle Childs, Florence Pan și Karen LeCraft Henderson au criticat în mod repetat comportamentul fostului președinte Donald Trump după alegerile prezidențiale din 2020:

„Fostul președinte Trump nu avea nicio autoritate legală pentru a sfida legea penală federală și răspunde în fața instanței pentru comportamentul său", a scris completul de judecători, potrivit CNN.

În opinia lor, fostul președinte s-a folosit de statutul său de putere pentru a „depăși în mod ilegal durata mandatului de președinte și pentru a-l înlocui pe succesorul său ales în mod democratic".

Trump poate contesta decizia până pe 12 februarie

Curtea de Apel a stabilit un calendar foarte scurt pentru ca Donald Trump să ceară Curții Supreme să blocheze hotărârea prin care aceasta a respins cererile sale de imunitate în fața urmăririi penale.

Instanța îi acordă timp lui Trump până pe 12 februarie pentru a depune o cerere de anulare de urgență la Curtea Supremă. Dacă ar reuși să blocheze hotărârea, procesul penal nu se va relua decât după ce instanța supremă va decide ce să facă cu cererea de încetare a urmăririi penale.

În cazul în care Trump nu face apel la hotărâre, cazul va fi trimis înapoi la instanța de fond din Washington, DC, începând de săptămâna viitoare, pentru ca procesul său să continue.

Casa Albă și echipa de campanie a lui Biden refuză să se pronunțe asupra hotărârii privind imunitatea lui Donald Trump

Casa Albă și campania de realegere a președintelui Joe Biden au refuzat să se pronunțe cu privire la decizia curții federale de apel care a stabilit că fostul președinte Donald Trump nu are imunitate prezidențială în cazul alegerilor din 2020.

Această decizie se încadrează în strategia lor de până acum de a evita în mare măsură să comenteze „drama juridică” a lui Donald Trump. Biden a susținut că Trump reprezintă o amenințare directă la adresa democrației, inclusiv acțiunile sale în atacul de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021.

Președintele s-a abținut în mare măsură să comenteze aceste decizii judecătorești împotriva lui Trump de teama ca nu cumva acestea să fie interpretate drept o interferență politică.