Evenimentul Zilei > International > Donald Trump consideră că “Bruxelles a devenit o catastrofă, un dezastru total” şi cere să se interzică intrarea musulmanilor pe teritoriul SUA
Donald Trump consideră că “Bruxelles a devenit o catastrofă, un dezastru total” şi cere să se interzică intrarea musulmanilor pe teritoriul SUA

Donald Trump consideră că “Bruxelles a devenit o catastrofă, un dezastru total” şi cere să se interzică intrarea musulmanilor pe teritoriul SUA

Aspirantul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, a descris situaţia din Belgia după atacurile teroriste de marţi drept un “film de groază”, iar capitala Bruxelles este în opinia sa “o catastrofă” la capitolul securitate.

“Vă mai amintiţi cum Bruxelles-ul era un loc frumos şi sigur ? Acum nu mai este aşa, este o lume diferită! Statele Unite trebuie să fie vigilente şi inteligente”, a comentat politicianul american într-o postare pe Twitter.

“Bruxelles era un oraş frumos, unde nu exista violenţă. Iar acum a devenit o catastrofă, un dezastru total”, a insistat Trump apoi într-un interviu telefonic acordat postului Fox News. Prin urmare, el a cerut din nou să se interzică temporar intrarea musulmanilor pe teritoriul SUA, pentru a preveni infiltrarea extremiştilor printre aceştia.

“Belgia nu mai este Belgia. (…) Belgia a devenit un film de groază. Se produc lucruri oribile. Oamenii pleacă, le e frică. Iar toate acestea se întâmplă doar din cauză că oamenii nu se integrează', a afirmat el ulterior la emisiunea 'Today show' a postului NBC.

“Nu vom permite ca aşa ceva să se întâmple în ţara noastră. Dar dacă totuşi s-ar întâmpla, am găsi responsabilii şi ei ar suferi foarte mult”, a ameninţat Trump.

Şi contracandidatul său la învestitura republicană pentru Casa Albă, John Kasich, a reacţionat.  “La fel ca toţi americanii, imaginile cu acest carnagiu mă îngrozesc”, a spus el, în timp ce ultraconservatorul Ted Cruz a estimat că “atacurile teroriste nu sunt incidente izolate (…) şi islamul radical este împotriva noastră”.

Solicitat să comenteze arestarea lui Salah Abdeslam, unul dintre teroriştii care au participat la atacurile de la Paris, Donald Trump a subliniat că “poliţia belgiană nu are nicio penetrare în cartierul” bruxellez Molenbeek, populat majoritar de musulmani, unde acest terorist a fost arestat. Abdeslam “era omul cel mai căutat de pe planetă, dar trăia acolo, chiar sub nasul lor”, a remarcat politicianul american.