Trump a făcut cerere de anulare a condamnării. Procurorii, de acord cu amânarea sentinței

Donald Trump Foto: flickr.com

Donald Trump ar putea afla mai târziu decât era programată sentința din dosarul de fraudă financiară. Procurorii sunt dispuși să aștepte pronunțarea până la examinarea cererii fostului președinte de anulare a condamnării.

Biroul Procurorului Districtual din Manhattan s-a arătat dispus să mai aștepte pronunțarea în cazul Trump. Fostul președinte a solicitat anularea condamnării penale pentru fraudă financiară.

Donald Trump așteaptă condamnarea

Instanța va analiza cererea de anulare a condamnării fostului președinte pentru fraudă financiară. Donald Trump și-a întemeiat solicitarea pe decizia Curții Supreme cu privire la imunitatea prezidențială. Judecătorii urmează să pronunțe condamnarea, conform programării, pe 11 iulie, după cum relatează CNN.

Procurorii apreciază că argumentele formulagte de Trump nu sunt întemeiate, dar spun că nu se opun analizării cererii sale. Astfel, ei propun ca decizia de condamnare să fie pronunțată pe 24 iulie

„Deși considerăm că argumentele inculpatului sunt nefondate, nu ne opunem solicitării sale de a fi autorizat să depună dosarul și nici solicitării sale presupuse de a amâna pronunțarea sentinței până la soluționarea moțiunii sale. Solicităm respectuos un termen de 24 iulie 2024 - la două săptămâni după termenul solicitat de inculpat - pentru a depune și transmite un răspuns”, a arărtat procurorul într-o scrisoare, conform CNN.

Donald Trump este primul fost președinte al Statelor Unite condamnat pentru o infracțiune. Un juriu din Manhattan l-a găsit vinovat pentru toate cele 34 de capete de acuzare de falsificare a înregistrărilor comerciale în procesul său penal pentru fraudă financiară în cazul Stormy Daniels. 

Stormy Daniels Sursa foto: Arhiva EvZ

Avocații fostului președinte vor să scape de acuzații

Echipa de avocați a lui Donald Trump a depus o contestație la decizia juriului, de condamnare a acestuia. Avocații își întemeiază cererea pe decizia formulată de Curtea Supremă. Conform judecătorilor instanței supreme a Statelor Unite, președinții au imunitate absolută în caz de urmărire penală pentru acte oficiale de bază.

Avocații candidatului republicn spun că decizia Curții confirmă poziția lor. Potrivit apărătorilor lui Trump, procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, nu ar fi trebuit să ofere dovezi în cadrul procesului cu privire la „actele oficiale” ale fostului președinte. Drept urmare, spun avocații, verdictul de vinovăție al juriului ar trebui anulat.

Will Scharf, unul dintre avocații lui Donald Trump în cazul imunității, a declarat că decizia Curții Supreme are impact asupra cazului de fraudă.

„Curtea Supremă a fost foarte clară: pentru actele care se încadrează în perimetrul exterior al responsabilităților oficiale ale președintelui, acte care sunt prezumtiv imune la urmărire penală, dovezile acestor acte nu pot fi folosite pentru a judeca acte în esență private”, a declarat avocatul la CNN.

Curtea Supremă Sursa foto: supremecourt.gov

Donald Trump, victorie parțială la Curtea Supremă

Curtea Supremă a SUA a retrimis instanţelor inferioare problema imunităţii penale a lui Trump, ca fost președinte. Judecătorii instanței supreme consideră că fostul „preşedinte nu beneficiază de imunitate pentru actele sale neoficiale”. În schimb, „are dreptul la cel puţin o prezumţie de imunitate pentru actele sale oficiale”.

Votul a fost de șase la trei. Astfel, decizia a fost aprobată de șase judecători conservatori, în vreme ce minoritatea formată din trei magistrați progresiști s-au opus. Donald Trump, aflat în campanie electorală a salutat decizia spunând că este o „mare victorie” pentru democraţie.

Alegerile pentru președinția Statelor Unite sunt programate în luna noiembrie. Nici unul dintre candidați, Joe Biden și Donald Trump, nu se bucură de popularitate, iar mulți americani sunt nehotărâți.