Fostul președinte american susține că o parte dintre aceste documente sunt secrete, iar conținutul lor nu trebuie făcut public. Donald Trump a cerut Curții Supreme să numească un judecător special care să analizeze conținutul lor.
Fostul președinte american Donald Trump a cerut Curții Supreme să numească un judecător special care să analizeze o parte dintre documentele ridicate de FBI în timpul unei percheziții la proprietatea sa din Florida, în luna august.
Donald Trump susține că 103 documente sunt clasificate și nu dorește ca acestea să acestea să fie analizate de FBI. În plus el solicită ca o parte din conținutul documentelor să rămână privat.
Se așteaptă decizia
Un judecător din Florida a acceptat luna trecută o cerere similară depusă de Donald Trump și l-a numit pe judecătorul Raymond Dearie să verifice documentele. Curtea de Apel însă a revocat această decizie, astfel că disputa a ajuns acum la Curtea Supremă. O decizie finală în acest sens trebuie luată până pe 11 octombrie.
Curtea Supremă este dominată de șase judecători conservatori, trei dintre ei numiți de Donald Trump. Chiar dacă fostul președinte al SUA este optimist, Curtea Supremă a respins încercările sale anterioare de a bloca divulgarea înregistrărilor sale de la Casa Albă, potrivit bbc.com.
Percheziție de amploare
Percheziţia din luna august a făcut parte dintr-o investigaţie care urmăreşte să stabilească dacă Donald Trump a scos în mod ilegal documente de la Casa Albă în momentul în care a părăsit funcţia în ianuarie 2021, unele dintre acestea fiind considerate clasificate de către Departamentul de Justiţie.
Guvernul american a recuperat peste 300 de documente cu menţiunea "secret" de pe proprietatea fostului preşedinte Donald Trump din Florida, între care rapoarte ale Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), Agenţiei de Securitate Naţională (NSA) şi Biroului Federal de Investigaţii (FBI).
Donald Trump se declară "persecutat" politic şi susţine că miile de documente confiscate sunt unele personale şi au fost declasificate.
În plus, unii membri ai fostei administraţii a lui Donald Trump nu au predat nici până în ziua de azi documentele (e-mailuri, informări, analize) care în mod legal sunt proprietatea statului, au anunțat reprezentanții Arhivelor Naţionale Americane într-o scrisoare adresată Congresului. Aceștia au fost somați din nou să predea documentele.