Donald Trump atacă moneda lui  Mark Zuckerberg:  Aceştia nu sunt bani! Scandalul a ajuns la cel mai înalt nivel

Department of Defense senior leaders attend the 9/11 Observance Ceremony at the Pentagon in Washington, D.C., Sept. 11, 2017. During the Sept. 11, 2001, attacks, 184 people were killed at the Pentagon. (DOD photo by Navy Petty Officer 1st Class Dominique A. Pineiro)

Atacul lui Donald Trump vine după ce Facebook a anunţat  că va lansa propria monedă, Libra, în 2020. Preşedintele SUA arată că nu este fan al criptomonedelor deoarece sunt bani care nu se bazează pe nimic.

Facebook va rebui să se explice în faţa Congresului săptămâna viitoare, privind intenţiile sale cu Libra.  Iar Donald Trump a dat substanţă gândurilor sale pe Twitter joi. ''Eu nu sunt un fan al criptomonedelor, care nu sunt bani şi deci valoarea lor este volatilă şi bazată pe nimic'', scrie preşedintele american.
 
Criptomonedele au ''înflorit'' după senzaţia creată de Bitcoin, iar acum există multe
Mai nou, există anunţul făcut pe 18 iunie de Facebok care vrea să se lanseze în aventura cu Libra şi care a provocat o undă de şoc în rândurile autorităţilor de reglementare financiară din toată lumea. Cu peste 2 miliarde de utilizatori la nivel mondial, moneda electronică pe care prima reţea de socializare din lume vrea s-o lanseze în 2020, împreună cu mulţi parteneri, ar putea bulversa tot ecosistemul monetar.

Noi nu avem decât o deviză, care este dolarul american

Donald Trump nu crede în poveştile acestea. Pentru preşedintele american, Libra va avea puţină susţinere şi fiabilitate. Dar el a pus în gardă Facebook şi alţi întreprinzători că dacă vor să devină bănci, va trebui să respecte reglementările atât în Statele Unite cât şi oriunde în lume. "Noi nu avem decât o singură deviză în Statele Unite...şi ea se numeşte dolarul american", a concluzionat locatarul Casei Albe. Semne de întrebare şi nelinişte, sosirea anunţată a Libra dar şi a altor criptomonede, vor face obiectul unui raport la ţările din G7 în urma unei reuniuni care ca avea loc săptămâna viitoare.

Băncile centrale foarte prudente

''Cu cât investigăm mai mult acest proiect, noi, comunitatea autorităţilor de reglementare, cu atât ne punem întrebări  mai serioase şi  ne exprimăm potenţiale rezerve'', a pus în gardă joi guvernatorul Băncii Franţei, François Villeroy de Galhat. Omologul său de la Federal Reserve Board  a revenit şi el asupra subiectului miercuri şi joi în faţa Congresului.

''Cred că va fi necesar să facem o evaluare prudentă şi minuţioasă a riscurilor'' pe care le comportă proiectul monedei Libra  ''având în vedere dimensiunea reţelei Facebook'', fiindcă are potenţialul ''foarte probabil să devină o deviză cu importanţă sistemică'', a pus în gardă Jerome Powell joi.

Deja unii aleşi americani au cerut o îngheţare pur şi simplu a proiectului Facebook
Potrivit  Facebook, Libra trebuie să ofere începând din 2020 un nou mod de plată în afara circuitelor bancare tradiţionale: reprezintă piatra de temelie a unui nou ecosistem, lipsit de bariera diferitelor valute, un sistem care ar putea interesa mai ales excluşii din sistemul bancar, în ţările emergente de exemplu, notează 20 Minutes.