Trump și-a reorientat atenția sugerând că femeile de culoare din Congres ar trebui să se “deporteze voluntar”. Să se întoarcă în țările din care provin şi să ajute acolo.
Preşedintele a scris : “Atât de interesant este să vezi în Congresul Democrat Progresist, persoane  care au venit inițial din țări ale căror guverne sunt o catastrofă totală (…).  Într-o altă postare a scris: “De ce nu se mai întorc și nu ajută să repare locurile complet distruse din ţările din care provin?“.
Trump a făcut referire la patru femei democrate: Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley, Rashida Tlaib și Ilhan Omay – care s-au născut în Statele Unite, cu excepţia uneia. Sunt cetăţeni americani și aceasta este țara lor, dar în viziunea lui Trump asupra lumii,  cetățenia nu este suficientă pentru a te numi american adevărat.
Aşadar, remarcile sale sugerează că “adevărații americani” sunt doar cei albi și creștini. Această abordare are în vedere temerile că schimbările apărute în Statele Unite distrug modul de viață american. Un sondaj NORC publicat în mass-media, a constatat că 7 din 10 americani cred că țara își pierde identitatea.
Pentru Trump, şi membrii partidului său consideră că imigrația ilegală reprezintă cea mai mare amenințare la adresa identității americane.
Să nu uităm un aspect important, preşedintele  Trump s-a lansat în cariera politică  cu afirmații grave care îl acuzau pe Barack Obama că nu este nici american, nici creștin.  Mai târziu, în campania electorală din 2016, a declarat război mexicanilor violatori, traficanţi de droguri, promiţând – și a încercat cu zidul de-a lungul graniţei între cele două state să oprească asaltul. Apoi, a cerut să se instituie o interdicție privind intrarea în SUA a persoanelor din majoritatea țărilor musulmane, tot în ideea de a-şi proteja ţara aşa cum a promis în campanie.