Domnița Bălașa, prințesă și ctitor! Ce legătură este între opera ei și moartea lui Nicolae Ceaușescu? Prin ce a rămas celebră cea mai cunoscută descendentă a Brâncovenilor?
Domnița Bălașa, prințesă și ctitor! Ce legătură este între opera ei și moartea lui Nicolae Ceaușescu? Prin ce a rămas celebră cea mai cunoscută descendentă a Brâncovenilor?
Cea mai celebră descendentă a familiei Brâncoveanu, domnița Bălașa se născuse în 1693. Înainte de începutul priogoanei otomane împotriva familiei sale, declanșate în mai 1714, domnița Bălașa avusese o copilărie destul de liniștită, însă, brusc, la 15 ani, deci în 1708 a fost căsătorită cu Manolachis Rangabe, un grec bogat din Fener, Constantinopol.
Domnița Bălașa și drama pierderii tatălui și fraților
În 1714, alături de soțul său, era la Constantinopol unde dorea perfectarea unei căsătoriei unuia din frații săi, Radu, care urma să ia de soție o tânără din familia Cantemir.
A îndurat urgia morții fraților și tatălui ei, torturile turcilor, exilul, reușind să revină în țară, după 1716. Soțul ei, la rândul său, închis în temnița datornicilor, a fost eliberat. După ce și-au primit partea de avere, în 1717, Bălașa și Manolache au construit o casă, lângă Dâmbovița, în București și o biserică.
După moartea soțului ei, Bălașa, neavând copii, a ridicat o nouă biserică, în 1753, chiar cu un an înainte să moară ea însăși, deoarece primul lăcaș de cult s-a distrus din cauze naturale. Ea a adăugat noii biserici o școală și un azil de bătrâni, aceste ctitorii urmând să fie întreținute din averea ei, dedicată special acestui nobil scop.
Blestemul Bălașei, întărit de Safta Brâncoveanu i-ar fi fost fatal lui Ceaușescu
În prima jumătate a secolului al XIX-lea, biserica s-a distrus din nou, fiind reclădită, de Safta Brâncoveanu, din neamul boierilor Balș, căsătorită cu banul Grigore Brâncoveanu, ultimul descendent al liniei lui Constantin Brâncoveanu, dar și aceasta s-a degradat. A patra construcție, cea actuală a fost realizată în vremea regelui Carol I.
Azilul și școala Domniței Bălașa au funcționat neîntrerupt, până în secolul XX. La 1838, Safta Brâncoveanu a finalizat, din averea ei, Spitalul Brâncovenesc, început în 1836, întărind blestemul pus cândva de Bălașa Brâncoveanu, acela că oricine ar vătăma construcțiile să moară ucis la zi mare, împreună cu familia sa. Spitalul brâncovenesc a fost distrus din ordinul lui Nicolae Ceaușescu, liderul României, care împreună cu soția sa aveau să fie executați la Târgoviște pe 25 decembrie 1989.
Sursa foto: Wikipedia