Dominic de Habsburg vrea cafenea la Castelul Bran

Dominic de Habsburg vrea cafenea la Castelul Bran

După ce Castelul Bran va fi preluat de la statul român spre administrare, moşteniotorul de drept al acestuia, Dominic de Habsburg, a anunţat că intenţionează să deschidă o terasă cafenea chiar lângă Casa de oaspeţi a Principesei Ileana. Potrivit avocatului Casei de Habsburg, Corin Trandafir, prin amenajarea unei astfel de cafenele, muzeul Bran s-ar alinia modelului muzeelor europene. Primăria din Bran a eliberat deja certificatul de urbanism, iar construcţia terasei care va purta numele "Principesa Ileana" va începe în luna mai, odată ce moştenitorul va intra în posesia Castelului şi a domeniului Bran.

De asemenea, Trandafir a declarat pentru Mediafax că, după ce Castelul Bran va fi preluat, Dominic de Habsburg a decis să investeasc sume importante de bani în vederea restaurării celor trei clădiri ale castelului.

"Sunt trei clădiri în parcul castelului. Două dintre ele sunt într-o stare avansată de degradare şi vor fi restaurate. Prima dintre ele este Casa administratorului, o căsuţă contruită în perioada interbelică şi care va fi restaurată. Aceasta va servi ca magazin al muzeului. Şi Casa de ceai trebuie restaurată", a precizat avocatul Corin Trandafir.
Primăria a eliberat deja certificatul de urbanism

Primarul Branului, Gheorghe Hermeneanu, spune că terasa va fi destinată turiştilor care doresc să servească masa pe Domeniul Regal. Hermeneanu susţine că i-a propus lui Dominic de Habsburg să renoveze şi Casa de Ceai, pentru a deschide o galerie de artă şi a unei ceainării, propunere agreată de acesta. (Ovidiu Eftimie)

Castelul Bran a fost retrocedat, în 18 mai 2006, lui Dominic de Habsburg, iar până pe 18 mai 2009 va păstra destinaţia de muzeu, fiind în administrarea statului român, prin intermediul Ministerului Culturii.

În urma restituirii au intrat în posesia lui Dominic de Habsburg următoarele proprietăţi: castelul, Casa de ceai a reginei Maria, Casa principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima reginei Maria şi un teren aferent acestuia, de peste 7.500 mp, parcul castelului, de 28.000 mp, cele două lacuri din parcul castelului, cu o suprafaţă totală de 1.400 mp, şi drumul de acces, de 1.650 mp.

Retrocedare contestată

Dominic de Habsburg, nepotul reginei Maria şi fiul principesei Ileana, a dobândit Castelul Bran la aproape şase decenii după ce familia sa a fost forţată de regimul comunist să părăsească ţara, pe când el avea doar zece ani.

În urma pronunţării deciziei de retrocedare a Castelului Bran, numeroase voci au protestat pentru păstrarea acestui simbol naţional. Atunci, deputatul Dumitru Puchianu a afirmat că retrocedarea castelului este ilegală şi "nulă", întrucât au fost analizate peste 200 de documente din care a reuzultat aceeaşi concluzie- "retrocedarea este nulă", întrucât a fost făcută cu nerespectarea prevederilor legale şi constituţionale.

Şi preşedintele PSD, Mircea Geoană s-a aflat printre contestatarii deciziei de retrocedare. Acesta a cerut înfiinţarea în Parlament a unei comisii care să analizeze oportunitatea retrocedării.

"Nu cred că acestea ar trebui retrocedate în natură şi nu există CEDO pe lumea aceasta care să le dea dreptate unor eventuali moştenitori în acest caz."
Mircea Geoană

Potrivit listei alcătuite de postul TV CNN, Castelul Bran se află pe lista celor mai frumoase zece construcţii medievale din lume.

Ne puteți urmări și pe Google News