Doliu în România. S-a stins din viață un cunoscut medic. A fost primul coordonatorul al unui transplant de măduvă din București

Sursă: Arhiva EvZ

Comunitatea medicală din România este în doliu. A decedat prof. dr. Dan Coliță, un mare specialist al hematologiei de la noi din țară. Acesta fusese primul coordonatorul al unui transplant de măduvă din București.

Societatea Română de Hematologie anunță trista veste a morții medicului Dan Coliță, o personalitate marcantă a dezvoltării procedeelor privind transplantul medular din România.

Sursa foto: arhiva EVZ

A murit medicul Dan Coliță

„Societatea Română de Hematologie (SRH) regretă profund trecerea în neființă a distinsului profesor doctor Dan Coliță, personalitate marcantă a hematologiei românești care a avut o contribuție definitorie în dezvoltarea activității de transplant medular în România și creator de școală medicală în acest domeniu.

Din 1992, când Societatea Română de Hematologie (SRH) a devenit societate științifică de sine stătătoare, și până în 2002 regretatul profesor a condus cu multă dăruire și profesionalism societatea noastră.

Profesorul Coliță s-a remarcat, pe lângă activitatea științifică, academică, clinică, și printr-o activitate publicistică bogată.

Din 1997 a fost președintele colectivului de redacție al Revistei editate de SRH, Documenta Haematologica – serie nouă, publicație comună a SRH și a Societății Naționale de Transfuzie Sanguină din România. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, transmite Societatea Română de Hematologie pe o rețea de socializare.

Primul transplant medular din București

Medicul Dan Coliță a fost cel care a coordonat o întreagă echipă medicală din cadrul Clinicii de Hematologie a Spitalului Clinic Fundeni, aceștia reușind primul transplant de măduvă din capitala țării.

Pe lângă asta, medicul a fondat, în anul 2000, Compartimentul de Transplant Medular.

Un alt medic celebru a decedat

Medicul Ciomu Naum Niculae a încetat din viață, iar trista veste a fost făcută de clinica medicală la care acesta reîncepuse să își practice meseria. Medicul și-a câștigat un nefericit renume în urma unei operații efectuate în iulie 2004, la Clinica de Urologie a Spitalului „Dr. Theodor Burghele" din Bucuresti, de pe urma căreia pacientul său a rămas mutilat.

„Începem săptămâna cu o veste tristă. Domnul doctor Ciomu Naum Niculae a plecat în lumea cea fără de dor.

Dumnezeu să-l odihnească în pace! A fost un luptător, un spirit tânăr, un medic cu o experiență și memorie monumentală, un coleg minunat pe care nu-l vom uita. A fost o onoare pentru noi sa ne fie coleg si mentor. Condoleante familiei si celor apropiati”, au transmis medicii de la clinica Ghencea.

Sursa: Antena3.ro

Controverse legate de medicul Naum Ciomu

Medicul Naum Ciomu și-a câștigat un nefericit renume în urma unei operații efectuate pe 13 iulie 2004, la Clinica de Urologie a Spitalului „Dr. Theodor Burghele” din București.

Intervenția asupra lui Ion Jiga, de dificultate medie, ar fi trebuit să constea într-o coborâre de testicul și să nu dureze mai mult de 45 de minute. În timpul acesteia însă, Ciomu îi secționează tânărului pacient canalul urinar, apoi îi taie penisul în mai multe părți. A doua zi, spitalul îi desface medicului contractul de muncă, conducerea instituției precizând că eroarea este una individuală.

Tribunalul Bucureşti a decis ca medicul Ciomu să plătească despăgubiri în valoare de 500.000 de euro victimei sale. Mai mult, i-a fost retras dreptul de a profesa ca medic chirurg-urolog.

După acest eveniment, Naum Ciomu a devenit conferențiar universitar la catedra de Anatomie a Facultății de Medicină din București.