Charlie Cole, unul dintre fotojurnaliștii prezenți la protestele din Piața Tiananmen, a murit la vârsta de 64 de ani.
Charlie Cole a devenit celebru datorită fotografiei „Omul din Piața Tiananmen”, în care a surprins un protestatar stând singur în fața mai multor tancuri. Imaginea numită „Omul Tanc” este folosită astăzi la orice protest pro-democratic din China.
La protestele din Piața Tiananmen din 1989, care au culminat cu Masacrul din Piața Tiananmen pe 4 iunie 1989, au fost prezenti, în mare parte, studenți și intelectuali. Evenimentele sociopolitice care au avut loc în același an au dus la prăbușirea multor guverne comuniste.
”Comunitatea internațională, organizațiile pentru drepturile omului și analiștii politici au condamnat guvernul chinez pentru masacru. Țările occidentale au impus embargouri asupra Chinei. Guvernul chinez a făcut arestări pe scară largă a protestatarilor și susținătorilor lor, a suprimat alte proteste în jurul Chinei, a expulzat jurnaliști străini, a acoperit strict evenimentele din presa internă, a consolidat forțele de poliție și de securitate internă și a retrogradat protestele. În general, suprimarea a încetat temporar politicile de liberalizare în anii 1980. Considerat un eveniment de răscruce, protestele au stabilit limitele exprimării politice în China și în secolul XXI. Memoria sa este larg asociată cu chestionarea legitimității guvernării Partidului Comunist și rămâne unul dintre cele mai sensibile subiecte din China”, potrivit Wikipedia.