Evenimentul ZileiInternationalDoliu în lumea politicii. Fostul candidat la alegerile prezidențiale a murit. Cancerul l-a răpus

Doliu în lumea politicii. Fostul candidat la alegerile prezidențiale a murit. Cancerul l-a răpus

Doliu în lumea politicii. Fostul candidat la alegerile prezidențiale a murit. Cancerul l-a răpus
Unul dintre cei mai importanți politicieni din Statele Unite, care a dominat scena politică în ultimii 50 de ani a încetat din viață.

Senatorul Bob Dole, fost candidat la alegerile prezidențiale și unul dintre politicienii importanți ai Partidului Republican din SUA, a încetat din viață. Conform CNN, care a prezentat informația, politicianul american avea 98 de ani.

„Senatorul Robert Joseph Dole a murit în această dimineaţă în somn. El a slujit SUA cu fidelitate timp de 79 de ani”, a anunțat familia sa într-o declarație publică.

De altfel, Bob Dole suferea de un cancer pulmonar în stadiu avansat. Senatorul american a anunțat acest lucru la începutul anului, în luna februarie. Iar în semn de respect, la scurtă vreme după aflarea diagnosticului, președintele democrat, Joe Biden, adversar politic, l-a vizitat pe Dole.

Sursa foto: wikipedia

Omagiat de fostul vicepreședinte Mike Pence

Senatorul Bob Dole a fost omagiat și de fostul vicepreședinte al administrației Trump, Mike Pence, într-o declarație de presă.

„Senatorul Bob Dole a fost un mare om care a trăit o viaţă extraordinară în serviciul Americii şi ne va lipsi profund tuturor celor care au avut privilegiul să-l cunoască”, a spus fostul vicepreşedinte Mike Pence.

Dole a intrat în Congres în 1961, mai întâi ca reprezentant, apoi ca senator de Kansas. A fost căsătorit cu Elizabeth Dole, care a ocupat funcţiile de ministru al transporturilor, ministru al muncii şi senatoare de Carolina de Nord.

sursa foto: EVZ

Candidat pentru Casa Albă

Bob Dole a candidat de trei ori pentru nominalizarea drept candidat al Partidului Republican la alegerile prezidențiale, pentru Casa Albă. A fost înfrânt de Ronald Reagan în 1980, iar apoi de George Bush senior în 1988.

A reușit să se impună drept candidat în 1996, însă nu a avut nici o șansă în fața președintelui democrat, de la acea vreme, Bill Clinton. Acesta s-a impus în fața lui Bob Dole și a câștigat un nou mandat. În ciuda acestui lucru, Dole a avut o relație personală deosebit de caldă cu Clinton. La câteva luni după pierderea alegerilor, senatorul republican a primit medalia prezidențială a libertății pentru serviciul său în al Doilea Război Mondial și în Congres.

„Eu, Robert J. Dole, jur solemn… Îmi pare rău, discurs greșit. Am visat că voi fi aici săptămâna aceasta, primind ceva de la președinte, dar m-am gândit că va fi cheia ușii din față”, a glumit el în timpul ceremoniei, prefăcându-se că depune jurământul în funcția de președinte.

Ulterior, Bill Clinton și Bob Dole au coprezidat un fond caritabil care a strâns peste 100 de milioane de dolari pentru familiile celor uciși în atacurile teroriste din 11 septembrie.

 


Accesează: