François Gros, celebru biolog francez, care a făcut parte din echipa care a descoperit tehnologia ARN mesager, a murit la 96 de ani. Cercetările lui au fost folosite la realizarea vaccinurilor anticovid.
François Gros a fost unul dintre cei patru cercetători care a descoperit ARN-ul mesager - intermediarul molecular al codului genetic al ADN-ului - ceea ce a constituit un pas esențial în decodificarea genetică, scrie Le Monde.
Tehnologia descoperită de el acum 60 de ani, este folosită astăzi cu succes în dezvoltarea unor vaccinuri esențiale, printre care și cele pentru coronavirus.
„Moștenirea pe care o lasă este o imensă speranță pentru umanitate”, a scris pe Twitter ministrul francez al învățământului superior și al cercetării, Frédérique Vidal.
Cercetător din întâmplare
Cercetătorul s-a născut la Paris, la 24 aprilie 1925, într-o familie de evrei. S-a retras la Toulouse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A trăit sub teroare și a fost nevoit să stea mai mult ascuns, de teama naziștilor. Ca să supraviețuiască și-a schimbat numele de mai multe ori și evita să își facă prieteni, de teama denunțurilor.
Mărturisea în memoriile sale că a fost tânăr cu capul în nori și că s-a înscris din greșeală la Facultatea de Științe din Toulouse, crezând tot timpul că a aplicat la Facultatea de Medicină. Decizia însă a fost una care i-a schimbat definitiv viața, iar François Gros avea să devină unul dintre cei mai importanți cercetători ai lumii.
A revoluționat lumea vaccinurilor
În timpul studiilor universitare, a dezvoltat o pasiune pentru botanică. După eliberarea țării, s-a înscris la Sorbona, în noiembrie 1944, și a început să lucreze ca voluntar la Institutul Pasteur în 1946. Aici au fost efectuate primele cercetări asupra antibioticelor, inițiate de Alexander Flemming, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în anul precedent.
În memoriile sale științifice, François Gros povestea că pe vremea când era un tânăr biochimist, mergea cu autobuzul la abatoarele din Paris pentru a colecta mușchi, ficat și pancreas de vită pentru cercetările sale asupra antibioticelor.
Tânărul șef de laborator Jacques Monod l-a luat curând sub aripa lui și i-a recomandat să plece în Statele Unite. În 1960, a reușit să identifice pentru prima dată ARN-ul mesager în laboratorul lui Jim Watson de la Harvard. În același timp, alți trei cercetători, printre care biologul francez François Jacob, făceau aceeași descoperire pe coasta de vest a Statelor Unite.