Doliu în lumea artiștilor! O legendă ne-a părăsit. „Avem o moştenire incredibilă

Doliu în lumea artiștilor! O legendă ne-a părăsit. „Avem o moştenire incredibilăSursa: Arhiva EVZ

Artista plastică şi poeta libaneză Etel Adnan și-a dat ultima suflare la vârsta de 96 de ani. Aceasta s-a stins din viață chiar în apartamentul ei din Paris, după ce a făcut istorie în lumea artei.

„Ea a murit în locuinţa ei pariziană, la vârsta de 96 de ani”, a fost anunțul făcut de apropiații regretatei poete.

Fostul ministru al Culturii Jack Lang, şefulul Institutului Lumii Arabe din Paris, a ținut să își transmită admirația față de aceasta pe rețelele de socializare: ''suflet poetic şi plin de culoare''.

Și-a dat viața pentru artă

Etel Adnan s-a născut în 1925 la Beirut dintr-un tată sirian musulman şi o mamă creştină din Grecia. Aceasta și-a făcut educația în școlile din Franța şi a finalizat filosofia la Sorbona.În 1955, a plecat în Statele Unite şi a devenit dascăl în filosofia artei în California până în 1972. Aceasta a oferit multă atenției culturii franceze, dar și-a dorit să își transmită mesajul despre războiul din Algeria prin poezii și pictură în engleză.

În anii 70, artista e revenit în Liban unde a profesat ca jurnalist până în 1976.Aceasta a ales să își ducă talentul mai departe în California și Paris.În 1977, a publicat un roman, ''Sitt Marie-Rose'', despre războiul civil libanez. Opera a fost în zece limbi şi a luat premiul Prix de l'Amitié franco-arabe.Poeta s-a axat pe lucrări în limba engleză, dar a ales să își arate cunoștințele în limba franceză în colecţia sa de poezii ''L'apocalypse arabe''.

Centrul Pompidou a lăudat ”opera fascinantă, între scris, desen şi poezie” a lui Etel Adnan, care a avut ideea expoziţiei - în desfăşurare - organizate de la începutul lunii noiembrie în oraşul Metz din estul Franţei. Acolo sunt expuse mai multe ''leporello'' ale poetei, cărţi-acordeon pot ajunge la o lungime de aproape zece metri, potrivit agerpress.

Îndrăgita artistă a făcut creații chiar și pentru operă, ba chiar mai mult, s-a inspirat din poezii scrise de irakienii contemporani, printre care Abd el-Wahhab al-Bayyati şi Badr Shakir al-Sayyab.

„Am o pasiune pentru lumea arabă; suntem regiunea celor trei religii monoteiste. Religia nu este, însă, doar o teologie, ci şi o cultură, avem o moştenire incredibilă”, a explicat ea într-un interviu.

Aceasta a fost considerată un miracol în lumea artei, fiind cunoscută prin picturile cu suflet și poezie.

„Mi se spune că pictura mea are poezie”, a mărturisit Etel Adnan.

Ne puteți urmări și pe Google News