Doliu în lumea academică. A murit un renumit politolog și profesor

Doliu în lumea academică. A murit un renumit politolog și profesor Sursa foto: arhiva EVZ

Michael Shafir a militat ani la rând pentru recunoașterea ororilor Holocaustului și pentru cinstirea memoriei victimelor. El a murit miercuri la vârsta de 78 de ani.

Unul dintre cei mai renumiți politologi din România s-a stins din viață, miercuri, la vârsta de 78 de ani. Michael Shafir a militat ani la rând pentru pentru combaterea negării Holocaustului și pentru promovarea memoriei victimelor. A fost un apărător al valorilor democratice și un profesor care a modelat generații întregi de studenți.

Democrat autentic

Anunțul privind decesul său a fost făcut de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România. „În această dimineață prof. univ. emerit Michael Shafir a plecat dintre noi! Om de o cultură incomensurabilă și cu o vastă activitate academică, implicat întotdeauna în proiecte de înaltă calitate Michael Shafir a știut întotdeauna să creeze noi viziuni prin munca sa.

Activ, cu multe idei bune și de actualitate, în calitatea sa de membru în Consiliul Științific al Institutului "Elie Wiesel", deseori propunea teme academice, care prindeau contur și aveau o mare priză la publicul interesat.

Ne puteți urmări și pe Google News

A fost un democrat autentic, a militat pentru combaterea negării Holocaustului și pentru promovarea memoria victimelor. În calitatea sa de membru al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului a fost unul dintre cei care au luptat pentru valorile democrației și astfel Holocaustul a fost recunoscut oficial prin "Raportul Final" în anul 2005“, se arată într-o postare pe Facebook, a Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România.

O mare personalitate

Politologul de renume, Michael Shafir a fost considerat unul dintre cei mai mari specialiști în antisemitism și Holocaust în Europa centrală și de Est. S-a născut în 4 ianuarie 1944, în București, într-o familie de origine evreiască. În perioada comunismului, el a emigrat în Israel. S-a întors în România în anul 2005.

Era profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. De-a lungul carierei sale a susținut numeroase prelegeri despre ororile Holocaustului, în mai multe țările europene. În anul 2008 a fost decorat de președinte Traian Băsescu pentru realizările sale din domeniul academic, potrivit wikipedia.ro.