Euro şi dolarul au ajuns simultan la maxime istorice pe piaţa interbancară iar deprecierea nu dă semne să se oprească, după ce guvernatorul BNR a sugerat că leul ar fi încă supraevaluat.
Faţă de euro, leul a pierdut în ultimul an aproximativ 5 procente, scădere care se circumscrie parţial inflaţiei de 15 procente din ultimii trei ani, perioadă în care moneda naţională reuşise să stagneze.
În schimb, deprecierea leului faţă de dolar este de peste o treime dacă ne raportăm la valoarea minimă raportată acum 15 luni. Faţă de minimele din 2007, deprecierea leului se apropie de două treimi.

Principalele victime sunt plătitorii de rate în dolari, însă aceştia sunt relativi puţini pentru că astfel de credite nu s-au mai acordat după 2005.
Însă cea mai importantă consecinţă este scumpirea petrolului şi a gazelor. În lei, petrolul brent este acum mai scump decât în 2008, când atingea recordul absolut pe pieţele internaţionale.
Atunci, barilul costa 150 de dolari, dar la 2,3 lei dolarul preţul total nu depăşea 350 lei pe baril.
Acum, la 100 de dolari barilul şi un curs de 3,73 lei/dolar, barilul ajunge să coste peste 380 de lei. În cazul gazelor, vârful dolarului coincide cu cel mai mare preţ cerut vreodată României de Gazprom.
În ianuarie, gazul era importat chiar şi cu 560 de dolari pe mia de metri cubi, deci dacă acest preţ se va menţine, deprecierea leului înseamnă o scumpire de la 1900 la 2100 de lei.
3,7274 lei
a ajuns un dolar, nivelul maxim-istoric raportat de BNR. Euro este la rândul său la un maxim istoric, de 4,5495 lei.

Citiţi şi:

  • Soluţia pentru ieşirea din criză: Un euro slab
  • Leul, minime după minime. Dar până când?
  • Ponta n-a calmat pieţele. Pentru români, EURO e deja la 4,6 LEI. Ratele şi chiriile ne ard buzunarele