ReutersAcțiunile au crescut, iar dolarul s-a consolidat miercuri, după ce comentariile prudente, dar încurajatoare privind inflația făcute cu o zi înainte de președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, au sporit așteptările privind reducerile iminente ale ratelor în SUA.
Indicele pan-european STOXX 600 a crescut cu 0,2%, condus de creșterile acțiunilor din sectorul călătoriilor și agrementului. Cel mai larg indice MSCI al acțiunilor din Asia-Pacific în afara Japoniei a scăzut cu 0,06%. Însă, el a rămas aproape de maximul de peste doi ani atins la începutul săptămânii.
Speculațiile privind reducerea ratelor dobânzii domină piețele
Speculațiile cu privire la calendarul reducerilor ratelor dobânzilor au dominat piețele din întreaga lume în acest an. Investitorii au încercat să stabilească momentul în care factorii de decizie consideră că țin inflația sub control.
Dolarul neozeelandez a scăzut miercuri după ce banca sa centrală a menținut rata dobânzii la 5,5% miercuri, conform așteptărilor, dar a semnalat că se așteaptă ca inflația să revină în intervalul său țintă de 1% până la 3% în a doua jumătate a anului.
Kiwi a scăzut mai mult de 0,7% după decizie.
"Ei spun că IPC va reveni la țintă în a doua jumătate a acestui an... că așteptările privind IPC s-ar putea normaliza mai rapid, cred că acest lucru a contribuit", a declarat Alvin Tan, șeful strategiei Asia FX la RBC Capital Markets.
Swap-urile implică acum o relaxare de peste 30 de puncte de bază în octombrie, față de 16 puncte de bază înainte de rezultat.
Între timp, Aussie a crescut cu 0,6%. Astfel a atins un nivel maxim de peste un an în raport cu dolarul neozeelandez.
FED ar reduce dobânzile în septembrie
Acțiunile, care au dormit o mare parte a anului, au fost energizate de așteptările tot mai mari privind un ciclu de relaxare a FED care ar putea începe în septembrie, Powell declarând marți că SUA "nu mai este o economie supraîncălzită".
Cu toate acestea, el a oferit puține indicii cu privire la cât de repede ar putea avea loc aceste reduceri ale ratelor.
"Dacă piața forței de muncă dă semne de răcire, atâta timp cât datele privind inflația nu cresc și rămân acolo unde sunt, ar putea fi suficient pentru ca Fed să mai cânte ceva", a declarat Rob Carnell, șeful regional de cercetare al ING pentru Asia Pacific.
Potrivit instrumentului CME FedWatch, șansele unei reduceri în septembrie au crescut la peste 70%.
Joi este așteptat raportul lunar privind inflația din SUA.
Contractele futures S&P 500 au câștigat 0,06%, în timp ce contractele futures Nasdaq s-au întărit cu 0,16%.
Dolarul rezistă
Cu toate acestea, creșterea așteptărilor privind reducerea ratelor în SUA nu a influențat prea mult dolarul.
Acest lucru a lăsat lira sterlină și euro puțin modificate la 1,2795 dolari și, respectiv, 1,082 dolari.
Față de yen , dolarul a crescut cu 0,08%, la 161,45. Moneda japoneză a rămas sub presiunea diferențelor puternice ale ratei dobânzii dintre SUA și Japonia.
Dar datele de miercuri au arătat că inflația ridicata din Japonia s-a accelerat în iunie, deoarece declinul yenului a împins în sus costul importurilor de materii prime, menținând vii așteptările pieței pentru o creștere a ratei dobânzii pe termen scurt de către banca centrală.
Banca Japoniei a declarat marți că unii jucători de pe piață au cerut băncii centrale să își reducă achizițiile de obligațiuni la aproximativ jumătate din ritmul actual, în cadrul unui plan de reducere programat pentru această lună.
În ceea ce privește materiile prime, prețurile petrolului au scăzut, deoarece impactul uraganului Beryl s-a atenuat. Datele privind inflația au evidențiat o cerere de consum încă slabă în China, principalul importator de țiței.
Contractele futures pe Brent au scăzut cu 0,53%, la 84,21 dolari pe baril. Totodată, cotația țițeiului american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 0,45%, la 81,04 dolari pe baril.
Aurul a câștigat 0,36% la 2.372,12 dolari pe uncie, potrivit Reuters.