Gita Gopinath spune că fragmentarea economiei globale în blocuri de putere riscă să ducă la pierderi de trilioane de dolari.
Economia mondială este în pragul unui Al Doilea Război Rece care ar putea „anihila” progresele înregistrate de globalizare de la prăbușirea Uniunii Sovietice, a avertizat un înalt oficial al Fondului Monetar Internațional.
Al Doilea Război Rece a început?
Gita Gopinath, primul director general adjunct al FMI, a declarat că fragmentarea accelerată a economiei mondiale în blocuri regionale de putere, centrate în jurul SUA și Chinei, poate duce la pierderi de trilioane de dolari din producția globală.
„Dacă ne afundăm într-un nou război rece, cunoscând costurile, s-ar putea să nu vedem o distrugere economică asigurată reciproc. Dar am putea vedea o anihilare a câștigurilor din comerțul deschis”, a spus ea, citată de The Guardian.
Avertizând că lumea se află într-un „punct de cotitură” pe măsură ce tensiunile cresc între cele mai puternice națiuni ale planetei, Gopinath a îndemnat guvernele să lucreze împreună la priorități economice comune, acolo unde este posibil.
Cursa finanțărilor între între China și America
Intervenția oficialului FMI vine pe fondul încetinirii comerțului internațional de la invazia Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022. Războiul a aprins tensiunile preexistente între SUA și națiunile europene din vest și China și Rusia în est.
„Deși nu există semne de retragere pe scară largă din globalizare, liniile de falie apar pe măsură ce fragmentarea geoeconomică este din ce în ce mai o realitate. Dacă fragmentarea se adâncește, ne-am putea găsi într-un nou război rece”, a spus ea.
Prezentând daunele potențiale de la un colaps al comerțului global dintre cele două blocuri, împărțit după votul ONU privind rezoluția din 2022 din Ucraina, Gopinath a spus că economia mondială s-ar putea aștepta la pierderi în valoare de aproximativ 2,5% din produsul intern brut (PIB) sau aproximativ 2,5 miliarde de dolari dacă comerțul global va fi eliminat în întregime.
Există și vești bune?
Cu toate acestea, în funcție de capacitatea economiilor de a se adapta la noile diviziuni ale comerțului mondial, pierderile ar putea ajunge până la 7% din PIB-ul mondial. Fragmentarea investițiilor străine directe în două blocuri centrate în jurul SUA și Chinei, cu unele țări rămânând nealiniate, ar putea duce, de asemenea, la pierderi globale pe termen lung de aproximativ 2% din PIB.
Comerțul internațional și fluxurile de investiții s-au poticnit în ultimii ani pe fondul unei rupturi a relațiilor dintre unele dintre cele mai puternice economii ale lumii, cu o creștere a politicilor protecționiste de la criza financiară din 2008.
Ca răspuns, companiile au făcut eforturi pentru a „reduce riscul” lanțurilor de aprovizionare după 30 ani de globalizare necontrolată anterior de la căderea Zidului Berlinului. Întreruperea lanțurilor de aprovizionare îndelungate în timpul pandemiei de COVID-19 a accelerat procesul. Guvernele pun, de asemenea, la dispoziție miliarde de dolari pentru a declanșa creșterea economică internă și crearea de locuri de muncă, în timp ce promovează industriile ecologice pentru a combate schimbările climatice.
Cine ar avea de câștigat?
Gopinath a subliniat modul în care unii mari producători de electronice relocau producția din China în Vietnam, deoarece SUA au impus tarife pentru mărfurile chinezești. Cu toate acestea, Vietnamul își aprovizionează majoritatea importurilor din China.
Ar putea beneficia și țările din America Latină, inclusiv exportatorii de mărfuri din America de Sud și Mexic, care a eclipsat China ca cel mai mare exportator de mărfuri către SUA în acest an. Ea a spus că mulți producători care deschid fabrici în Mexic sunt firme chineze care vizează piața din SUA, iar asociația mexicană a parcurilor industriale private se așteaptă ca una din cinci noi afaceri în următorii doi ani să fie chineză.
„Ei pot beneficia direct de deturnarea comerțului și a investițiilor într-o economie globală fracturată și pot amortiza efectul negativ al fragmentării asupra comerțului, reducând astfel costurile acesteia”, a spus ea. Dar adaugă că dacă fragmentarea se înrăutățește, chiar și cei care beneficiază în formele sale ușoare de acest fenomen ar putea rămâne cu o felie mai mare dintr-o plăcintă mai mică într-un scenariu extrem. „Pe scurt, toată lumea ar putea pierde.”