„DOI Ş’UN SFERT”: Consulul Tiberiu Dinu, rechemat la Bucureşti
- Adam Popescu
- 1 aprilie 2009, 04:56
Deşi premierul a anunţat că va cere retragerea diplomatului din Italia, Dinu se ţine tare pe poziţie. După ce a fost la Parchet, el s-a întors în Peninsulă.
Audiat ca martor în dosarul „Popoviciu – Doi ş’un sfert”, consulul României la Milano, Tiberiu Dinu, şi-a susţinut şi ieri nevinovăţia în acest caz şi nu s-a sfiit să-i arunce mănuşa premierului Emil Boc care a anunţat că va cere rechemarea sa în ţară.
Practic, la finalul celor trei ore în care a dat explicaţii anchetatorilor pe tema listingului telefonic care i-ar fi fost furnizat de fostul şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) a Ministerului Internelor, diplomatul a ţinut să precizeze că a fost chemat de anchetatori ca „simplu martor”. „Nu am nimic deosebit de spus, nu am nicio legătură cu acest dosar, la fel cum nici premierul Emil Boc nu are”, a comentat Dinu.
El a adăugat că nu a fost înştiinţat despre o eventuală rechemare a sa în ţară şi că se va întoarce la Milano pentru a-şi relua atribuţiile diplomatice.
Decizia îi aparţine premierului Ieri, în timp ce consulul dădea explicaţii procurorilor, primul-ministru a confirmat, practic, o ştire difuzată luni seară, pe surse guvernamentale, care dădea drept sigură retragerea lui Tiberiu Dinu de la Milano. Concret, după întrevederea avută, luni, cu Dinu, la guvern, Boc a anunţat că a decis să-i ceară ministrului de externe rechemarea consulului pe motiv că acesta şi-ar fi depăşit atribuţiile de serviciu.
Premierul a refuzat apoi să facă alte precizări în legătură cu acest caz. „Decizia aparţine premierului, dar Ministerul Afacerilor Externe (MAE) nu a primit încă o înştiinţare oficială”, a declarat, la rândul său, Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al MAE. Acuzaţii: Dinu a vrut să înlăture un angajat al consulatului
Potrivit documentelor trimise instanţei de procurorii anticorupţie – care cer astăzi arestarea fostului şef al DGIPI, comisarul-şef Cornel Şerban, a comisarului Petru Pitcovici, de la Direcţia Generală Anticorupţie, şi a omului de afaceri Puiu Popoviciu – Tiberiu Dinu ar fi beneficat, totuşi, ilegal de serviciile oficialilor DGIPI. „Distinct de această situaţie de fapt, din actele premergătoare a rezultat că, în perioada 27 decembrie 2008-12 ianuarie 2009, Şerban a pus la dispoziţia lui Dinu Tiberiu, consulul României la Milano, la solicitarea acestuia, lista detaliată a convorbirilor telefonice efectuate de la un post telefonic”, arată magistraţii Curţii de Apel Bucureşti. Scopul lui Dinu ar fi fost – potrivit anchetatorilor – „accesul la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, prin care a urmărit înlăturarea unuia dintre angajaţii consulatului”.
Mai mult, susţin magistraţii, Dinu iar fi cerut fostului şef al serviciului secret al Internelor să identifice utilizatorul unui telefon mobil care i-ar fi trimis mesaje de ameninţare unei rude. Surse judiciare au arătat că „ruda vizată” este ministrul sănătăţii, Ion Bazac, cumnatul consulului, asociat cu fiica acestuia, Alexandra Dinu, în societatea Forza Rossa Store, importatorul Ferrari în România.
URMÂND SFATURILE PREŞEDINTELUI Nica „pariază” pe restructurarea „Doi ş’un sfert”
Audiat, ieri, în Comisia de Apărare a Camerei Deputaţilor pe tema scandalului „Doi ş’un sfert”, ministrul de interne, Dan Nica, s-a răzgândit în privinţa desfiinţării acestui serviciu şi a anunţat că alege să-l transforme într-o instituţie europeană. Susţinut de primul său adjunct, chestorul Cristian Făinişi, de şeful poliţiei, chestorul Petre Tobă, de şeful interimar al DGIPI, Gelu Drăjneanu, dar şi de Virgil Ardelean (Vulpea), ministrul a argumentat că 90% dintre infractori sunt prinşi în baza informaţiilor furnizate de ofiţerii serviciului secret al ministerului pe care-l conduce. De altfel, semnalul asupra schimbării de viziune a lui Nica a fost dat, înaintea audierii, de Ardelean care a precizat că „DGIPI ar trebui restructurată, şi nu desfiinţată”. De aceeaşi părere era, luni, şi preşedintele Traian Băsescu.
Citiţi şi:
- Băsescu: „Unde-i crima lui Popoviciu?”
- Numele Băsescu apare iar în scandalul „Popoviciu”
- Comisarul Şerban: la Popoviciu făceau coadă Băsescu şi Tăriceanu
- Serviciul de informaţii al mahărilor
- Cutremur la Ministerul de Interne
- Cum îşi împart spionii Capitala
- AVEREA DIN UMBRĂ A MAGNATULUI: Imperiu financiar, la adăpostul companiilor offshore