Doi ruși și o americancă ajung la Stația Spațială Internațională, în ciuda tensiunilor dintre cele două țări, generate de invazia din Ucraina decisă de Vladimir Putin.
Cei trei astronauți vor prelua ştafeta de la doi ruși și un american, care se află la bordul ISS de un an. Sectorul spațial este unul dintre rarele domenii în care se menține cooperarea dintre Rusia și Statele Unite, scrie Le Monde.
Cooperare la Stația Spațială Internațională
Un adevărat simbol. Doi cosmonauți ruși și o astronaută americană au sosit vineri, 15 septembrie, la bordul unei capsule Soyuz la Stația Spațială Internațională (ISS), un caz rar de cooperare în mijlocul unei perioade de tensiuni între Moscova și Washington.
Veteranul cosmonaut rus Oleg Kononenko și tovarășul său Nikolai Chub, precum și astronautul NASA Loral O'Hara, au părăsit cosmodromul rus Baikonur din Kazahstan așa cum era planificat la bordul rachetei Soyuz MS - în toiul nopții.
Echipajul a ajuns la ISS trei ore mai târziu, a anunțat agenția spațială rusă într-un comunicat.
Această lansare vine la mai puțin de o lună de la pierderea sondei lunare rusești Luna-25, care s-a prăbușit pe Lună în august. Un eșec care a reamintit dificultățile cu care se confruntă de ani de zile sectorul spațial rusesc, între lipsa finanțării și scandalurile de corupție.
„Un moment special”
„Este un moment foarte special și un sentiment foarte plăcut să faci parte din ceva care este mai mare decât noi și care a reunit atât de mulți oameni. Sunt entuziasmată de această misiune”, a declarat, joi, la o conferinţă de presă la Baikonur, doamna O'Hara, 40 de ani, pentru care acesta este primul ei zbor în spațiu.
„Atmosfera este bună, echipajul este pregătit să îndeplinească toate sarcinile care i-au fost încredințate”, a declarat Nikolai Chub, în vârstă de 39 de ani, care efectuează și el primul zbor.
Chub a adăugat că o călătorie în spațiu a fost „un vis din copilărie” căruia i-a dedicat „toată viața”.
Schimbare de personal pe Stația Spațială Internațională
Cei trei astronauți îi vor prelua pe rușii Serghei Prokopiev și Dmitri Petelin și pe americanul Frank Rubio, care au ajuns la bordul ISS în urmă cu un an.
Misiunea lor fusese prelungită din cauza avariei aduse navei lor de întoarcere, Soyuz MS-22, care suferise o scurgere spectaculoasă în decembrie 2022 în timp ce era andocată la ISS, din cauza impactului unui micrometeorit, potrivit Moscovei. Prin urmare, agenția spațială rusă a decis că poate fi folosită doar în caz de urgență și a ales să trimită nava spațială MS-23 ca înlocuitor.
Sectorul spațial este unul dintre rarele domenii în care se menține cooperarea dintre Rusia și Statele Unite, într-un context de tensiuni mari din cauza conflictului din Ucraina.
Americanca Loral O'Hara a declarat, joi, că ISS este „un simbol al păcii și cooperării”. „Spre deosebire de ceea ce se întâmplă pe Pământ (...), unde națiunile de multe ori nu se înțeleg, ne înțelegem bine acolo sus, ne înțelegem și suntem foarte sensibili la relațiile noastre. Întotdeauna avem grijă unul de celălalt”, a adăugat domnul Kononenko, în vârstă de 59 de ani.
(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR)