Evenimentul Zilei > International > Doi PRIMARI IMPORTANȚI au fost ARESTAȚI în urmă cu puțin timp. Detalii de ULTIMĂ ORĂ
Doi PRIMARI IMPORTANȚI au fost ARESTAȚI în urmă cu puțin timp. Detalii de ULTIMĂ ORĂ

Doi PRIMARI IMPORTANȚI au fost ARESTAȚI în urmă cu puțin timp. Detalii de ULTIMĂ ORĂ

Doi primari din Diyarbakir, cel mai mare oraș kurd din sud-estul Turciei, au fost arestați după o anchetă legată de ”terorism”, au spsu mai mulți responsabili din cadrul seriviciilor secrete.

Potrivit Agerpres, mai multe zeci de poliţişti, blindate uşoare ale forţelor de securitate şi camioane echipate cu tunuri au fost amplasate în jurul primăriei unde a avut loc o percheziţie.

Gultan Kisanak a fost arestat la aeroport, iar colegul său, Firat Anli, la domiciliu, au informat responsabilii. Cei doi conduceau împreună municipalitatea Diyarbakir, "capitala" sud-estului Turciei zguduită de lupte sângeroase între forţele de securitate şi membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). 

Oraşul Diyarbakir a fost grav afectat de aceste violenţe, în special în cartierul istoric Sur, unde o moschee ridicată în secolul al XVI-lea a fost serios avariată în schimbul de focuri. 

În repetate rânduri, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat că aleşii locali care oferă sprijin logistic PKK vor fi deferiţi justiţiei. 

Luna trecută, 24 de primari bănuiţi de legături cu PKK au fost suspendaţi şi înlocuiţi cu administratori apropiaţi formaţiunii aflate la putere, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP). 

Această măsură controversată a dus la numeroase confruntări. Unul dintre aceşti administratori a fost ucis de gloanţe la 16 octombrie la Van, în estul Turciei. 

PKK, considerat de Ankara şi aliaţii săi occidentali ca o grupare "teroristă", şi armata turcă au rupt, în urmă cu un an, un armistiţiu fragil şi au reluat ostilităţile care au făcut peste 40.000 de morţi cu începere din 1984.