Cei trei combatanți au luptat alături de armata din Ucraina și au fost luați prizonieri la Mariupol. O instanță controlată de separatiștii proruși din Doneţk i-a condamnat la moarte, motivând că sunt mercenari străini.
Doi combatanţi britanici şi unul de origine marocană, care au luptat alături de trupele ucrainene împotriva armatei ruse, luaţi prizonieri în estul Ucrainei, au fost condamnaţi joi 9 iunie, la moarte. Sentința a fost pronunțată de o instanță controlată de separatiştii proruşi din provincia Doneţk, transmit agenţiile de presă ruse, citate Agerpres.
„Curtea supremă a Republicii populare Doneţk i-a condamnat la moarte pe britanicii Aiden Aslin şi Shaun Pinner şi pe marocanul Brahim Saadoun, acuzaţi că au participat la lupte ca mercenari“, notează agenţia TASS.
Potrivit sursei citate, cei trei inculpați au anunțat că vor atac sentința cu recurs. Avocații lor trebuie să depună actele necesare în termen de maxim o lună.
Apeluri fără rezultat
Shaun Pinner, în vârstă de 48 de ani, a activat mai mulţi ani în armata ucraineană şi a fost capturat în timpul asediului rus asupra oraşului Mariupol. Aiden Aslin, în vârstă de 28 de ani, s-a înrolat în armata ucraineană în 2018 şi a fost de asemenea luat prizonier la Mariupol.
Pe 12 aprilie, autoritățile ucrainene l-au capturat pe oligarhul Viktor Medvedciuk, apropiat al lui Vladimir Putin. Ulterior, autoritățile de securitate din Kiev au dat publicității o înregistrare video în care Medvedciuk cerea să fie eliberat în schimbul unor soldaţi şi civili aflați în oraşul asediat Mariupol.
Imediat, în Rusia, televiziunea publică a difuzat apelurile a doi prizonieri de război, identificaţi ca fiind britanicii Shaun Pinner şi Aiden Aslin, care au afirmat că au fost capturaţi în timpul luptelor din Ucraina. Aceștia au solicitat premierului Boris Johnson să negocieze eliberarea lor în schimbul lui Viktor Medvedciuk. Schimbul de prizonieri nu a fost însă autorizat.
Rusia ignoră Convenția de la Geneva
Familia celor doi soldaţi şi guvernul de la Londra au cerut autorităţilor ruse să-i trateze conform Convenţiei de la Geneva. Unul dintre cele mai importante articole ale acesteia prevede interzicerea torturii în cazul prizonierilor de război Aceștia nu pot fi obligați să facă declarații. Li se poate cere să își spună numele, data nașterii și gradul.
Rusia a avertizat imediat după declanșarea invaziei în Ucraina că mercenarii străini capturaţi de trupele sale nu vor beneficia de prevederile Convenţiei de la Geneva.