Doi jurnaliști britanici au fost găsiți vinovați pentru încălcarea legislației privind imigrația în Indonezia, prin realizarea unui documentar „piratat”, în timp ce intraseră în țară cu viză de turist.
Neil Bonner și Rebecca Prosser au fost arestați de marina indonezxiană în largul insulelor Batam, în 28 mai. Ei au fost condamnați la două luni și 15 zile în închisoare, dar pentru că deja și-au petrecut acest timp în spatele gratiilor, ar putea fi lăsați să plece acasă peste două zile, scrie BBC News.
Cei doi jurnaliști filmau pentru o emisiune a National Geographic. Ei au fost amendați cu 2.500 de dolari. Insula Batam se află în apropiere de Singapore și lângă Strâmtoarea Malacca, o cale maritimă de transport foarte importantă. Judecătoarea a explicat că nu avea altă posibilitate decât să-i declare vinovați, pentru că au muncit deși nu aveau viză de lucru. Jurnaliștii au nevoie de o viză specială, pentru care este însă nevoie de luni întregi pentru a fi emisă.
Organizația Reporteri fără frontiere a declarat că jurnaliștii care sunt prinși fără viză de presă în Indonezia sunt, de obicei, deportați. Dar procurorul a afirmat că cei doi jurnaliști erau „legal și convingător vinovați” pentru că și-au folosit viza în scopuri nepotrivite. Procurorii au recomandat ca cei doi să fie condamnați la cinci luni în închisoare și să fie amendați cu 3.000 de dolari.
Câțiva jurnașiști din Indonezia au protestat, în fața tirbunalului, săptămâna trecută, pentru că privesc acest proces ca pe o amenințare la adresa tuturor jurnaliștilor din Indonezia.
Anul trecut, doi jurnaliști francezi au fost „victimele legilor draconice ale imigrației din Indonezia”, fiind condamnați pentru aceeași infracțiune. Ei au fost arestași în provincia estică Papua, pentru că au încercat să facă un reportaj despre separatiștii din regiune, și au fost condamnați la două luni și jumătate de închisoare.