Doi ingineri candidează pentru rectoratul Universității din Sibiu. Primele alegeri în care toți votează

Doi ingineri candidează pentru rectoratul Universității din Sibiu. Primele alegeri în care toți votează

Aproximativ 800 de cadre didactice și studenți din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu sunt așteptați, luni, la urne pentru a alege viitorul rector. Ambii candidați, Dan – Maniu Dușe și Ioan Bondrea, provin din cadrul Facultății de Inginerie.

Alegerile de la Sibiu aduc o premieră în istoria Universității: în urma deciziei vechiului Senat, rectorul va fi ales prin votul tuturor cadrelor didactice, alături de care își vor spune cuvântul și peste 100 de studenți din rândul celor nouă facultăți ale ULBS. Actualul rector, Constantin Oprean, nu mai poate candida, el tocmai încheindu-și cele două mandate pe care regulamentul le permite.

Duelul generațiilor În campania de câteva zile ce precedă alegerile de luni, prof. univ. Dan-Maniu Dușe (61 de ani), care a deținut în vechiul mandat și funcția de rector, a scos la înaintare experiența sa în conducerea Universității, ca parte a echipei a prof. univ. Constantin Oprean. ”Punctul meu forte în campania electorală cred că a fost legat de viziunea pe care am prezentat-o  cu privire la dezvoltarea viitoare a Universității, la experiența pe care am împărtășit-o și la nivelul de cultură managerială pe care l-am manifestat”, spune Dan-Maniu Dușe. De cealaltă parte, prof. univ. Ioan Bondrea (52 de ani) este văzut de unii dintre reprezentanții ULBS drept reprezentând noua generație, el fiind și absolvent al Facultății de inginerie pe care, în prezent, o conduce din postura de decan. Mesajul lui Bondrea, de altfel, a și marșat pe ideea de schimbare. ”Onestitate și transparență”, spune Bondrea că sunt, printre altele, avantajele sale în fața lui Dușe.

Campanie fără atacuri fățișe Deși cei doi contracandidați au avut șansa, în campanie, de a se întâlni alături la masa unei conferințe a cărei temă a fost tocmai viitorul ULBS, discursurile lor au fost extrem de rezervate. Altfel au stat, însă, lucrurile în cadrul întâlnirilor pe care fiecare candidat le-a avut cu reprezentanții celor nouă facultăți. Dan-Maniu Dușe a atacat lipsa de experiență a lui Bondrea. ”Cred că cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să i-o pun este de ce nu a găsit o soluție pentru dezvoltarea carierei lui prin care să dobândească, întâi, mai multă experiență. Spun acest lucru pentru că el și-a valorizat experiența, dar una numai venită de la facultate și nu a reușit să o generalizeze la nivel de Universitate”, spune Dan-Maniu Dușe. De cealaltă parte, Ioan Bondrea s-a ferit să facă vreo aluzie publică negativă la adresa lui Dușe, arătându-se deranjat doar de discursul negativ al acestuia referitor la Facultatea de inginerie, din cadrul căreia provine.

Discuții sensibile: salariile În afara așteptatei reorganizări a ULBS, prin care ar trebui desființate programele care ”trag Universitatea în jos la ierarhizare”, unul din cele mai sensibile subiecte de discuție ale campaniei electorale pare să țină de veniturile celor din fruntea Universității. Unul din cei arătați cu degetul este tocmai prorectorul Dan-Maniu Dușe. ”Am câștigat din diferite surse, valori diferite. Din punctul de vedere al salariului de bază, ca profesor. Sigur, dacă eu astăzi lucrez în cadrul unor programe structurale sunt bine plătit în cadrul acestor programe”, spune Dușe. În declarația sa de avere, Dan Maniu Dușe și-a publicat doar veniturile din salariul de bază, în dreptul celorlalte surse de venit trecând ”conform fișei fiscale”. Dușe susține că a făcut acest lucru pentru a evita speculațiile cărora, apoi, ar trebui să le răspundă. ”Consider că este o pierdere de timp la care nu are sens să mă antrenez”, declară Dușe. Potrivit surselor din ULBS, veniturile lui Dan-Maniu Dușe au depășit chiar și suma de 100.000 de lei într-o lună. De celaltă parte, Ioan Bondrea și-a publicat toate veniturile în declarația de avere. Cel mai mult acesta a câștigat 20.000 de lei într-o lună.

Alegeri tensionate la Senat

Alegerea rectorului ULBS vine pe fondul unei tensiuni acumulate în urma alegerilor pentru Senatul Universității. În cadrul primului tur al alegerilor pentru cele 63 de locuri de senator, au fost ocupate 52 de locuri. Doar că între lista publicată imediat după alegeri și cea postată pe site-ul ULBS la câteva zile după, au apărut mai multe diferențe în ceea ce privește numărul de voturi primite. ”Îmi asum faptul că s-a greșit. A fost doar o eroare de transcriere, nimic altceva”, spune prof. univ. Dorin Stoicescu, secretarul științific al Universității. Nici în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor lucrurile nu s-au încheiat mai liniștit. Pentru că niciunul din candidații pentru cele 11 locuri rămase vacante nu a întrunit 50% plus unu din voturi, scrutinul s-a încheiat fără validarea vreunui mandat.

Ne puteți urmări și pe Google News