Doi indivizi au dat lovitura la nivel mondial. Au pus la cale o escrocherie în criptomonede de 575 de milioane de dolari

Sursa: Pixabay

Poliția a arestat doi bărbați suspectați de o escrocherie cu criptomonede în valoare de 575 de milioane de dolari, care a implicat sute de mii de victime. Este interesant modul cum reușeau să convingă oamenii.

Poliția estonă a investigat cazul cu FBI, iar autoritățile vor să-i extrădeze pe cei doi estonienii Serghei Potapenko și Ivan Turogin. Escrocii i-ar fi convins pe oameni să investească într-un serviciu de exploatare a criptomonedelor numit HashFlare și într-o bancă virtuală falsă numită Polybius.

Doi estonieni au păcălit sute mii de oameni din întreaga lume

Poliţia din Estonia i-a arestat deja pe cei doi bărbaţi suspectaţi că ar fi condus o escrocherie cu criptomonede în valoare de 575 de milioane de dolari care a implicat sute de mii de victime.

Clienții din întreaga lume ar fi achiziționat contracte ale HashFlare în valoare de peste jumătate de miliard de dolari din 2015 până în 2019, dar operațiunea şi-a supraestimat capacitățile.

DoJ susţine că victimelor li s-au promis şi dividende în cazul în care investeau în Polybius, o bancă virtuală pe care Potapenko şi Turogin au declarat că au înfiinţat-o.

Ei au folosit companii-fantomă pentru a spăla bani din infracțiuni, cumpărând 75 de proprietăți și mașini de lux

Cei doi bărbaţi au folosit companii-fantomă pentru a spăla veniturile din infracțiuni, cumpărând cel puțin 75 de proprietăți și mașini de lux, spune DoJ. Oskar Gross de la biroul de criminalitate cibernetică din Estonia a descris ancheta comună - care a implicat 100 de angajați, inclusiv 15 din partea americană.

Într-o declarație a Departamentului de Justiție al SUA (DoJ) se spune că cei doi sunt acuzați de fraudă electronică și conspirație pentru a spălare de bani - infracțiuni pedepsite cu până la 20 de ani de închisoare.

Estonienii, acuzați de spălare de bani, vor fi extrădați în Statele Unite, se mai arată în comunicatul Departamentului de Justiție al SUA.

Cazul vine într-un moment de emoții crescute pe piaţa criptomonedei, în urma prăbuşirii celui de-al doilea cel mai mare schimb de criptomonede din lume, FTX.

Compania a declarat faliment în SUA săptămâna trecută şi datorează celor mai mari 50 de creditori ai săi aproximativ 3,1 miliarde de dolari, potrivit unui dosar al instanței, potrivit BBC.