Doi foști miniștri din guvernul ucrainean, acuzați de înaltă trădare. Zelenski a dat ordinul

Sursa foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Războiul dintre Rusia și Ucraina continuă, la fel și trădările din partea unor foști oficiali din ambele tabere. Liderul de la Kiev a aflat că „inamicul” nu este, mereu, cel care atacă din exterior.

Doi foști miniștri din guvernul ucrainean sunt anchetați de procurorul general al Ucrainei și Biroul de Investigații de Stat de la Kiev pentru înaltă trădare.

Fostul ministru de Externe Konstantin Grișcenko și fostul ministru al Justiției Alexandr Lavrinovici sunt acuzați că au ajutat Rusia, în așa-zisele „acorduri de la Harkov” din urmă cu 12 ani, să-și mențină flota din Marea Neagră în portul ucrainean Sevastopol.

Acordul dintre cele două țări a fost semnat de președintele de atunci al Ucrainei, Viktor Ianukovici, și Dmitri Medvedev.

Trădare la nivel înalt. Acordul interstatal a prelungit mandatul flotei ruse de la Marea Neagră pe teritoriul Ucrainei cu 25 de ani

Potrivit procurorilor ucraineni, cei doi foști miniștri au conspirat cu președintele Ucrainei din acea perioadă pentru a acționa „în detrimentul suveranității, integrității și inviolabilității teritoriale, capacității de apărare de stat și securității economice a Ucrainei, Constituția și legislația țării”.

Oficialii ucraineni sunt suspectați că au semnat acordul cu Moscova fără a primi înainte un aviz juridic obligatoriu.

„Ca urmare a unor astfel de acțiuni ale suspecților și altor persoane, în aprilie 2010 a fost convenit, semnat și ratificat un acord care a prelungit perioada de ședere a Flotei Ruse de la Marea Neagră pe teritoriul Ucrainei cu 25 de ani. Acest lucru a creat condiții favorabile pentru reechiparea și modernizarea în continuare a flotei Mării Negre a Federației Ruse, precum și extinderea acesteia pe teritoriul Republicii Autonome Crimeea și la Sevastopol, în loc să se retragă din Ucraina”, spun procurorii ucraineni.

Fostul ministru de Externe Konstantin Grișcenko și fostul ministru al Justiției Alexandr Lavrinovici se află în străinătate, motiv pentru care sunt anchetați în absență, notează Ukraîinska Pravda.

Reamintim că în urma semnării unui acord între Rusia și Ucraina, exporturile de cereale pe mare, blocate din cauza războiului izbucnit, vor fi reluate zilele următoare. Ieşirea navelor din porturile ucrainene în Marea Neagră se va face în baza unui acord semnat pe 22 iulie la Istanbul. Cu toate acestea, la doar câteva ore după semnarea acestuia, Rusia a atacat portul Odessa. Kievul a reacționat, acuzând Moscova că ignoră Turcia și ONU.

Acordul este valabil pentru patru luni, timp în care vor fi transportate cele circă 25 de milioane de tone de cereale către zeci de țări din Africa și Asia.