Doi copii români, vaccinați împotriva COVID-19, au făcut miocardită. Cea mai mare incidență a acestei afecțiuni este la persoanele între 12 și 39 de ani

Doi adolescenți de 17 ani au suferit miocardită ca urmare a vaccinării împotriva coronavirusului. Totuși, astfel de cazuri sunt rare și pot fi provocate și de infecția cu COVID-19, spune medicul Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a transmis că părinții trebuie să fie mult mai informați cu privire la procesul de imunizare astfel încât mai mulți copii să fie vaccinați împotriva COVID-19. Riscurile sunt mult mai mici decât beneficiile pe care imunizarea copiilor le presupune, iar cazurile de miocardită semnalate se pot trata ușor, potrivit medicului militar.

Beneficiile sunt mai mari decât riscurile

Și virozele clasice pot provoca miocardită, nu doar vaccinarea, iar cazurile de boală în acest sens sunt puține. "Infecția cu SARS-CoV-2 poate să determine miocardite la tineri și acel sindrom inflamator multisistemic care asociază, în contextul bolii, în definiția bolii, atingerea cardiacă, practic, afectarea cardiacă. Incidența acestui sindrom inflamator multisistemic la copii este de un caz la 1.000 de cazuri de COVD-19, la copil", a declarat medicul la Digi24.

Valeriu Gheorghiță a mai subliniat că un copil din o mie poate să dezvolte acest sindrom inflamator multisistemic, iar beneficiile sunt mai mari decât riscurile. "În cazul vaccinului, rata de incidență a miocarditei este estimată în momentul de față la două cazuri la 100.000 de persoane sau 20 de cazuri la un milion de persoane. Este o estimare medie pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 ani și 39 de ani, unde s-a observat cea mai mare incidență", a mai adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Doi copii au suferit miocardită în urma vaccinării împotriva COVID-19

Miocardita, o inflamație a mușchiului cardiac, a fost raportată în rândul copiilor din România, vaccinați împotriva coronavirusului, în cazurile a doi adolescenți de 17 ani.

"Au fost două cazuri de miocardită la tineri, la două persoane de 17 ani, care au avut o evoluție foarte bună, și, de altfel, toate cazurile confirmate în Statele Unite și analizate, peste 300 de cazuri, au avut toate evoluție foarte bună. Practic, după trei patru zile de internare evoluția a fost bună, nu s-au înregistrat decese", a spus Valeriu Gheorghiță.

Colonelul a subliniat că majoritatea reacțiilor adverse reprezintă dureri la locul de administrare, dureri musculare, dureri de cap, dureri articulare, febră și frison.

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, la un milion de adolescenți cu vârste cuprinse între 12 – 15 ani, imunizați împotriva coronavirusului, se pot evita 5.700 de cazuri noi de îmbolnăviri.

Copiii nevaccinați pot contribui la răspândirea rapidă a tulpinii Delta, a avertizat Valeriu Gheorghiță. "Se previn peste 200 de internări”, în cazul imunizării împotriva virusului, potrivit medicului.