Doi foşti contractori ai SUA din domeniul securităţii l-ar putea da în judecată pe fostul secretar al apărării Donald Rumsfeld pentru rolul pe care l-ar fi jucat acesta în presupusa lor torturare în Irak, a decis un tribunal. Americanii Donald Vance şi Nathan Ertel susțin că au fost ţinuţi prizonieri de trupele SUA fiind torturați psihic și fizic, relatează BBC.
O Curte de Apel federală a decis ieri că fostul şef al Pentagonului, Donald Rumsfeld, nu are imunitate în acest caz. Americanii Donald Vance şi Nathan Ertel ar fi fost arestaţi în urma încercărilor lor de a dezvălui acitivtăţile ilegale ale angajatorului lor. ”Reclamanții au prezentat suficiente fapte pentru a arăta că Donald Rumsfeld a stabilit personal politicile relevante care au dus la încălcarea drepturilor lor constituţionale în timpul detenţiei", a afirmat instanţa, confirmând o decizie a unei curţi inferioare, notează BBC.
Conform actelor de la dosar, în 2005 și 2006, Donald Vance şi Nathan Ertel lucrau în Irak pentru Shield Group Security, o companie privată de securitate. Ei au devenit suspicioși în legătură cu faptul că această companue ar fi făcut plăți ilegale către mai mulți oficiali irakieni, în schimbul obținerii influenței. Mai mult, cei doi credeau că angajații companiei erau implicați trafic ilegal de arme și în alte activități ilegale. Băgați la izolare Deși au încercat să alerteze atutoritățile din SUA, militarii americani din Irak i-au arestat, le-au confiscat bunurile și i-au dus la o bază militară din Bagdad, unde au fost amprentați, percheziționați și închiși într-o cușcă. Mutați într-un alt loc de detenție, cei doi americani au fost băgați la izolare și, după cum susțin, au fost supuși torturii fizice și psihice. Este pentru a doua oară în această lună când judecătorii dau undă verde unor cetăţeni americani care ar fi fost torturaţi în Irak de trupele SUA să îl dea în judecată pe fostul șef al Pentagonului.
Săptămâna trecută, un judecător de la Washington a luat o hotărâre similară într-un caz separat.