Evenimentul Zilei > Politica > Doi ani departe de scena politică. Fostul premier Victor Ponta și-a găsit o nouă ocupație, mult mai profitabilă
Doi ani departe de scena politică. Fostul premier Victor Ponta și-a găsit o nouă ocupație, mult mai profitabilă

Doi ani departe de scena politică. Fostul premier Victor Ponta și-a găsit o nouă ocupație, mult mai profitabilă

Fostul premier Victor Ponta s-a reprofilat și oferă consultanță economică, în condițiile în care s-a retras din politică la finalul alegerilor din 2020, pe care partidul său, PRO România, le-a pierdut. Deși este avocat, înscris în Baroul București în anul 2005, Victor Ponta a preferat să lucreze în consultanță.

După ce a ratat intrarea în Parlament, la alegerile din 2020, Victor Ponta s-a reorientat spre afaceri. Deși a terminat Dreptul și a fost înscris în Barou, ca avocat, el a preferat să se ocupe de consultanță în economie. Astfel, a înființat firma VP Projects Adviser SRL, care are ca principal obiect de activitate „consultanța pentru afaceri și management”.

Și se pare că afacerile în domeniul consultanței economice îi merg foarte bine și este complet sedus de această nouă direcție a carierei sale. Astfel că și-a redus și timpul de lucru, conform unui apropiat citat de Digi24. Într-o lună, spune sursa, Victor Ponta petrece o săptămână la birou, iar alte trei pe terenul de golf. Se pare că fostul premier s-a reorientat și în ceea ce privește sportul preferat, având în vedere că era pasionat, în tinerețe, de baschet și de automobilism.

Revenind la firma de consultanță, în prezentarea de pe pagina web, Victor Ponta se laudă cu expertiza în domeniul economic.

„Expertiza noastră este testată în peste 1.000 de proiecte pentru companii din aproape toate sectoarele, cu activități relevante în dezvoltarea afacerilor, consultanță politică internațională, afaceri publice, relații guvernamentale, crearea de coaliții, CSR, PR și mix de marketing”, se arată în prezentarea de pe internet.

Victor Ponta susține că nu dă consultanță politică

Totodată, Victor Ponta a ținut să precizeze că, deși se pricepe binișor și la politică, nu dă consultanță în acest domeniu. El a subliniat că se limitează doar la afaceri.

„Asta fac: dau consultanță de business. Firmelor din afară, nu din România. Îmi spun părerea despre ce se întâmplă pe piețele din estul Europei. Nu dau consultanță politică, doar economică”, a precizat fostul politician, conform Digi24.

Conform Tabloului Avocaților UNBR, Victor Ponta a intrat în Baroul București în 1 februarie 2005, s-a reactivat în anul 2019, însă, în prezent, figurează din nou ca avocat inactiv, suspendat din data de 23 iulie 2020, la cerere.

Traseul politic al lui Victor Ponta

Fost procuror, Victor Ponta a ajuns în politică datorită lui Adrian Năstase care l-a angajat la Guvern, în timpul mandatului său de premier. Ca politician, în PSD, a condus organizația de tineret, de unde a avansat la seniori. A fost purtător de cuvânt al lui Mircea Geoană, în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2009, iar mai apoi i-a luat locul la conducerea partidului.

Împreună cu Crin Antonescu, președintele PNL, Ponta a înființat USL, controversata alianță dintre PNL și PSD, contra lui Traian Băsescu. În această formulă cele două partide au preluat guvernarea în 2011 și au câștigat alegerile din 2012. Conform înțelegerii, Victor Ponta a fost desemnat premier, iar Crin Antonescu urma să candideze la alegerile prezidențiale din 2014.

USL s-a rupt în preajma alegerilor prezidențiale, iar Victor Ponta a candidat din partea PSD, în vreme ce Klaus Ioahnnis, care i-a luat locul lui Crin Antonescu, a reprezentat PNL. Victoria a fost a lui Iohannis, iar Ponta nu a reușit să-și mai păstreze scaunul de premier decât un an. A demisionat după tragedia de la Colectiv, mai ales că Liviu Dragnea, mâna lui dreaptă, i-a suflat partidul de sub nas.

Ulterior a înființat PRO România, partid care nu a reușit să intre în Parlament la alegerile din 2020, după ce obținuse un scor bunicel la europarlamentarele din 2019.