Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a vorbit la Radio Europa Liberă despre spiritual pacifist care-l animă şi care l-a îndemnat să-i oprească pe suporterii săi să iasă în stradă împotriva unioniştilor.
Dodon a subliniat că, deşi mai multe persoane i-au comunicat intenţia de a ieşi pe 25 martie în stradă pentru a-i confrunta pe unionişti, el i-a îndemnat la pace.
Igor Dodon a calificat drept "provocare" manifestaţia unionistă programată să aibă loc la Chişinău în data de 25 martie şi a avertizat că declaraţiile simbolice de unire a Republicii Moldova cu România, semnate de mai mult de 100 de primării cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri, pot avea şi consecinţe juridice, pentru că pe multe dintre ele s-a folosit ştampila oficială a primăriilor. "Situaţia a scăpat de sub control şi consecinţele pot fi foarte grave', a spus Dodon.
El a ţinut să "avertizeze" guvernul de la Bucureşti că "prin susţinerea unor astfel de acţiuni există riscul major ca duşmanul numărul unu al Republicii Moldova, al moldovenilor, să fie românii'.
În opinia lui Dodon, Bucureştiul "susţine tacit' unionismul, ceea ce ar putea face ca relaţiile dintre Republica Moldova şi România să ajungă precum cele dintre Ucraina şi Rusia. Mai mult, el crede că în parlamentul României se duce o "politică agresivă pro-unionistă", conform postului de radio Europa Liberă, citat de Agerpres.
În cadrul aceluiaşi interviu, Igor Dodon şi-a exprimat speranţa ca pe parcursul noului mandat al lui Vladimir Putin "să fie rezolvată una dintre problemele de bază" ale Republicii Moldova: problema transnistreană.
El şi-a exprimat speranţa că venirea la Chişinău a lui Grigori Karasin, adjunctul ministrului rus de externe, 'va ajuta la o normalizare a relaţiilor şi la nivelul guvernelor şi parlamentelor". Dodon a precizat că a cerut încă din decembrie trimiterea unui reprezentant al Ministerului de Externe rus la Chişinău în acest scop. Grigori Karasin efectuează o vizită oficială în Republica Moldova în perioada 20-22 martie.