Stau și mă uit eu la băiețașii ăștea români oploșiți prin structurile europene, care vin cu ”patronajul” peste noi… Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de ”adus mingi” buni… Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa?”, a scris Ion Chicu, după ce europarlamentarul român Siegfried Mureșan a afirmat că Guvernul de la Chișinău a eșuat în gestionarea crizei Covid, precum și în implementarea reformelor și doar Guvernul Maiei Sandu a înregistrat progrese reale.

Astfel, reacția premierului Chicu a fost condamnată de Ministerul Afarecilor Interne de la București, iar ambasadorul Republcii Moldova în România a fost chemat pentru a da explicații cu privire la acest caz.

Recent, Igor Dodon i-a luat apărarea premierului Chicu, în acest scandal diplomatic.

În ultimele zile fost făcute mai multe declarații care ar putea afecta în mod nejustificat relațiile bune și parteneriatul strategic pe care Republica Moldova îl are cu diferiți parteneri externi și în special cu România și Federația Rusă. Poziția mea a rămas neschimbată și consecventă – pledez pentru o politică externă echilibrată, relații reciproc avantajoase și cu Estul și cu Vestul, în care pe primul plan este interesul nostru național și bunele relații cu partenerii strategici externi”, a scris președintele Republicii Moldova pe Facebook.

Totodată, Dodon a sărit și la gâtul europarlamentarilor români, despre care a spus că denigrează intenționat Republica Moldova.

Constat cu îngrijorare modul provocator în care este denigrată Republica Moldova și instituțiile sale de către unii europarlamentari, care pe parcursul ultimilor ani par a fi mai degrabă membrii ai unor partide de opoziție din Republica Moldova și au o abordare partizană în ceea ce privește interesul cetățenilor noștri, una care creează adesea tensiuni și distorsionează realitățile din țara noastră.

Cu regret, în ultima perioadă asistăm tot mai des la folosirea în scop politicianist și populist a relațiilor noastre cu unii dintre partenerii externi și consider că aceste abordări trebuie să înceteze. Colaborarea noastră trebuie să fie una orientată strict spre interesele cetățenilor și să nu fie afectată de diferite declarații indiferent de care parte sunt făcute. Republica Moldova beneficiază de un sprijin generos din partea partenerilor externi, acest lucru s-a văzut și în timpul crizei pandemice pe care o traversăm, lucru pentru care le suntem deplin recunoscători. Asta este ceea ce cu adevărat rămâne important în relația noastră”, a mai scris Igor Dodon.