Documentul fără de care nu poți faci nimic. Cum procedezi dacă l-ai pierdut

Documentul fără de care nu poți faci nimic. Cum procedezi dacă l-ai pierdut certificat de naștere. Sursa foto: eGhișeul

România. Legiuitorul a stabilit clar în ce condiții poate fi redobândit certificatul de naștere pierdut sau deteriorat. Documentul reprezintă unul dintre cele mai importante acte, iar legislația în vigoare prevede clar situațiile în care certificatul poate fi emis pentru a doua oară.

Certificatul de naștere: pași de urmat dacă l-ați pierdut sau deteriorat

Persoanele care și-au pierdut certificatul de naștere sunt obligați să treacă prin mai multe etape pentru un nou document.  Fără documentul respectiv copii nu pot fi încriși la școală și nu pot primi cartea de identitate la împlinirea vârstei de 16 ani.

Dacă ați pierdut certificatul de naștere, primul pas pe care trebuie să-l parcurgeți este să vă îndreptați către oficiul de Stare Civilă de pe raza județului unde v-ați născut. Aveți nevoie de următoarele documente:

  • Cererea scrisă, pe care o veți depune la Starea Civilă a primăriei unde ați fost înregistrat la naștere;
  • Actul de identitate
  • Certificat de căsătorie, după caz.
certificatul de nastere

Certificat de naștere. Sursa foto: Arhiva EVZ

Documentele necesare pentru emiterea unui nou document

Certificatul de naștere pentru copiii născuți în timpul căsătoriei.  În cazul acestea părinții vor depune următoarele documente:

Ne puteți urmări și pe Google News

Dovada plății taxelor. Ca orice serviciu, eliberarea certifactului de naștere implică o taxă, care se achită în avans și care nu este standard. Variază de la o primăria la alta. Documentul este solicitat în mai multe operațiuni în relația cu statul.

Este un document în care sunt menționate date esențiale ale deținătorului, numele complet al acestuia, codul numeric personal, data și locul nașterii precum și numele părinților, potrivit publicației Capital.

Certificatul de naștere va avea o formă unică la nivel național.

Certificat de naștere. Sursa foto: Consulatul General al României la Montreal / Facebook

Aspecte de reținut

De menționat este faptul că starea civilă începe odată cu nașterea persoanei și încetează abia după moartea persoanei respective.  De asemenea, stare civilă este consemnată și de anumite fapte juridice precum căsătoria, divorțul, recunoașterea filiației sau schimbarea numelui.