Cetățenie română pentru copiii născuți în străinătate. Care este procedura

Cetățenie română pentru copiii născuți în străinătate. Care este procedura Bebeluș. Sursa foto: Dreamstime

Copiii născuți în străinătate primesc cetățenie română doar dacă cel puțin un părinte este român. Cetățenii trebuie să facă mai multe demersuri în acest sens.

Copiii născuți în străinătate primesc cetățenie română doar dacă cel puțin un părinte este român. Cetățenii trebuie să facă mai multe demersuri în acest sens.

Orice copil născut în străinătate, care are cel puțin un părinte cetățean român, primește cetățenie română. Acest drept este acordat chiar și în situația în care celălalt părinte este cetățean străin. Cu toate astea, părinții trebuie să facă mai multe demersuri.

Cetățenie română pentru copiii născuți în străinătate

„În temeiul legii, copilul dobândește cetățenia română chiar dacă s-a născut în străinătate și chiar dacă numai unul dintre părinții acestuia este cetățean român? Prin urmare, un copil născut pe teritoriul Spaniei, dintr-un părinte român și un părinte străin (indiferent de cetățenia acestuia), este român. Dacă nașterea s-a produs în Spania, este obligatorie înregistrarea acesteia în evidențele de stare civilă românești prin procedura transcrierii certificatului de naștere obținut de dumneavoastră de la autoritățile spaniole”, se arată într-o postare de pe pagina oficială de Facebook a Ambasadei României la Madrid.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce demersuri trebuie să facă părinții

Părinții trebuie să înregistreze nașterea în evidențele de stare civilă românești. Procedura necesită transcrierea certificatului de naștere obținut de la autoritățile străine. Termenul legal pentru efectuarea acestui demers este de 6 luni, de la înregistrarea nașterii la autoritățile străine.

Cetățenii pot accesa platforma online www.econsulat.ro, secțiunea „acte de stare civilă”, unde pot alege opțiunea „transcriere certificat de naștere străin în registrele de stare civilă române”. Certificatul de naștere românesc va fi eliberat de către echipa Consulatului General al României la Madrid chiar în ziua programării.

Această inițiativă vine ca răspuns la o necesitate practică și simplifică procesul pentru părinții români cu copii născuți în străinătate. Ambasada a mai declarat că oferă sprijin și informații suplimentare în acest sens.

Și cei căsătoriți cu români primesc cetățenie română

Și cei care sunt căsătoriți cu cetățeni români de mai mulți ani pot obține cetățenie română. Se poate acorda cetățenia unui străin care “este căsătorit şi convieţuieşte în străinătate cu un cetăţean român, de cel puţin 10 ani de la data căsătoriei”, după cum apare într-un nou proiect de lege.