Documente NATO: SUA ştiau că Hashim Thaci era unul din capii crimei organizate kosovare
- Paul Ciocoiu
- 25 ianuarie 2011, 15:44
Premierul kosovar Hashim Thaci a fost unul din "peştii cei mari" care a coordonat crima organizată din Kosovo, activitate paralelă cunoscută Statelor Unite şi altor ţări vest-europene care susţin guvernul de la Priştina, potrivit unor documente clasificate aparţinând NATO şi dezvăluite de cotidianul britanic The Guardian.
Documentele Alianţei Nord-Atlantice, marcate cu indicativul "secret", subliniază că Washingtonul şi celelalte guverne occidentale care sprijină noua entitate balcanică au ştiut timp de mai mulţi ani despre activităţile ilegale coordonate din umbră de premierul kosovar. Rapoartele respective, care cuprind detalii despre toate reţelele de crimă organizată din Kosovo, au fost întocmite în 2004 în baza informaţiilor culese de serviciile occidentale de informaţii.
În aceste documente, Thaci este identificat drept unul din cei trei "peşti mari" din spatele acestor reţele. Un altul este Xhavit Haliti, fostul şef al departamentului de logistică din Armata de Eliberare a Kosovo (UCK), în prezent parlamentar al formaţiunii PDK conduse de Thaci şi unul din politicienii apropiaţi liderului kosovar.
Haliti este descris în documentele NATO drept un individ cu o influenţă uriaşă asupra premierului Thaci şi omul de legătură cu mafia albaneză. Parlamentarul a folosit un hotel din Priştina drept bază operaţională pentru trafic de fiinţe umane, arme şi droguri şi călătoreşte cu un paşaport fals deoarece se află pe lista persoanelor date în urmărire internaţională. Aliatul lui Hashim Thaci mai este suspectat şi de dublă omucidere, mai dezvăluie textele clasificate.
Haliti va fi şi unul din membrii delegaţiei kosovare care urma să pledeze astăzi la Strasbourg în faţa Consiliului Europei în dosarul în care Hashim Thaci este acuzat că a orchestrat în perioada războiului din Kosovo (1998-1999) o reţea de tip mafiot implicată în traficul cu organe. Un raport redactat de elveţianul Dick Marty şi dat publicităţii luna trecută detalia toate aceste acuzaţii aduse premierului kosovar. Consiliul Europei a avizat astăzi demararea unei anchete independente în acest caz.
În replică la dezvăluirile ziarului britanic, NATO a anunţat doar că va ancheta respectivele scurgeri de informaţii. Cât priveşte guvernul de la Priştina, acesta s-a limitat să răspundă că documentele divulgate de The Guardian au la bază informaţii false furnizate de serviciile sârbe de securitate.