Evenimentul Zilei > Economie > Documente secrete. JECMĂNEALĂ de milioane de euro CU AURUL ROMÂNIEI. O anchetă jurnalistică a devoalat CAZUL CUPRU MIN. Breaking news
Documente secrete. JECMĂNEALĂ de milioane de euro CU AURUL ROMÂNIEI. O anchetă jurnalistică a devoalat CAZUL CUPRU MIN. Breaking news

Documente secrete. JECMĂNEALĂ de milioane de euro CU AURUL ROMÂNIEI. O anchetă jurnalistică a devoalat CAZUL CUPRU MIN. Breaking news

Spre sfârșitul anului 2017, cea mai profitabilă companie de stat, Cupru Min, făcea o afacere de milioane. Întreaga producție de concentrat de cupru este vândută companiei Merlion, din Hong Kong. Întreprinderea este sub influența Beijingului și reprezentată de fostul Alexandru Ioan, acum Wang Yan, chinezul mafiot considerat de SRI și de instanțe „un pericol pentru siguranța națională a României”. De când Merlion a început exploatarea, brusc, se găsește mai puțin aur, însemnând pierderi de milioane de euro, pentru statul român, în condiții suspecte.

Investigația jurnalistică realizată de Mirela Nag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan arată o imagine sumbră. În ultimele 6 luni, cantitatea de aur pentru care Cupru Min primește bani, în urma exploatării făcute de Merlion, a tins spre minimul prevăzut de contract, gravitând în jurul concentrației de 3 grame per tonă extrasă, se arată în articolul de pe tolo.ro.

De obicei, de când procesul este unul mecanizat, în tona de minereu de cupru care urmează să fie transformată în concentrat, există de la 3 și până la 5 grame de aur. În ultimii ani, compania de stat primea bani pe 5 grame. Atât Cupru Min, cât și orice cumpărător, măsoară separat aceste concentrații, făcând o „egalizare”.

Conform jurnalistului Radu Ciubotea, cel care a scris în presa locală despre această scădere bruscă, cifrele raportate din octombrie 2017 încoace sunt de 3, 3,1 sau 3,2 grame de aur pe tona de minereu. Între timp, Merlion ar fi livrat zeci de mii de tone către China, însemnând mai mulți bani pentru ei, din plusul de aur care ar fi nedeclarat, și pierderi uriașe pentru statul român, dacă se dovedește a exista o astfel de problemă la mijloc.

Directorul general al Cupru Min din momentul încheierii contractului cu Merlion, Nicolae Turdean, susține că diferența se datorează frigului, sezonalității și că, dacă s-ar face verificări, s-ar descoperi că. și cu alți clienți, concentrația de aur este tot în jur de trei grame.

Totuși, accesul la aceste date nu se poate face. „E secret de serviciu”, transmite Cupru Min. Întreaga anchetă, pe tolo.ro.