Astfel, pe blogul adriannastase.ro, fostul premier şi lider al PSD a oferit o lecţie de istorie juridică. “În contextul dezbaterilor legate de funcţionarea DNA, sunt numeroase comentarii legate de înfiinţarea PNA şi de circumstanţele în care acest parchet a fost creat, în 2002. M-am gândit că ar fi util să prezint un document al Ministerului Justiţiei, din acea perioada, care să explice acele circumstanţe”, a scris Năstase pe blog.

DOCUMENTELE POT FI CITITE AICI

DESPRE ÎNFIINŢAREA PARCHETULUI ANTICORUPŢIE A SCRIS ŞI EVENIMENTUL ZILEI

Fostul premier al României a vrut să-şi pună capăt zilelor în iunie 2012, când s-a împuşcat în gât. În ziua respectivă, Năstase fusese condamnat definitiv, la doi ani de închisoare, în dosarul “Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. Condamnarea a fost pronunțată pentru „folosirea influenței sau autorității funcției de președinte al unui partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată”.

În 18 martie 2013, Năstase a fost eliberat din penitenciar după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată. În 6 ianuarie 2014, Adrian Năstase a fost din nou încarcerat, după ce a fost condamnat, în dosarul „Zambaccian”, la patru ani de închisoare cu executare. Năstase a stat în penitenciar până în 21 august 2014, când a fost eliberat condiţionat, după ce a executat o treime din pedeapsă. În acest dosar, Năstase fusese acuzat că ar fi primit foloase necuvenite în valoare de 630.000 de euro sub formă de bunuri importate din China și lucrări la două imobile când era premier.