Documente clasificate "rătăcite" la Constanţa: "Chestia cu gunoiul este o gogoriţă"

Documente clasificate "rătăcite" la Constanţa: "Chestia cu gunoiul este o gogoriţă"

O adresă trimisă în 2008 de Ministerul Administraţiei a fost descoperită la o ghenă din oraş. Comisarul-şef Aurelian Pavel susţine că documentul nu este foarte important.

Ofiţerii de la Serviciul Judeţean de Combatere a Criminalităţii Organizate (SJCCO) Constanţa au scotocit, în noaptea de luni spre marţi, în toate ghenele de gunoi din cartierul KM 4-5, după ce, luni seara, un bărbat necunoscut a trimis un email mai multor jurnalişti prin care anunţa că a găsit la gunoi documente clasificate.

Veridicitatea documentului a fost confirmată ieri atât de şeful SJCCO Constanţa, Aurelian Pavel, cât şi de prefectul Claudiu Palaz.

În cursul zilei de astăzi, o echipă de control din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) va veni la Constanţa pentru a stabili dacă este vorba despre "un incident de serviciu".

Ne puteți urmări și pe Google News

"Chestia cu gunoiul este o gogoriţă"

Documentul la care se făcea referire în e-mailul transmis mass-media luni seară este o adresă trimisă de MAI, în data de 7 octombrie 2008, prin care şefii SJCCO Constanţa sunt informaţi cu privire la rezultatele unui control efectuat în august 2008 şi care viza tocmai protecţia in formaţiilor clasificate.

În documentul semnat de comisarul Iamandei Florin Romeo, şef serviciu, se vorbeşte şi despre o anexă, care cuprindea raportul de evaluare, şi care a dispărut şi ea.

"Într-adevăr, ofiţerul de securitate mi-a confirmat astăzi (ieri - n.r.), după ce a făcut verificări, că documentul respectiv lipseşte din unitate, dar nu ştie cum a dispărut. Facem o inventariere a tuturor documentelor clasificate din perioada 2007- 2010, pentru a vedea dacă lipsesc şi alte documente", ne-a declarat şeful SJCCO Constanţa, comisarul- şef Aurelian Pavel.

În opinia comisarului Pavel, "chestia cu gunoiul este o gogoriţă" şi, cel mai probabil, o persoană a sustras, pur şi simplu, toată mapa. "Am demarat o anchetă internă, iar deocamdată răspunzător pentru dispariţie e ofiţerul care se ocupă de protecţia documentelor clasificate. Voi sesiza şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa pentru a decide dacă documentele lipsă sunt considerate secret de stat şi dacă este vorba de vreo infracţiune. Ce s-a întâmplat nu este o chestiune normală", mai spune şeful SJCCO Constanţa.

Cu toate acestea, comisarul-şef susţine că documentul lipsă nu este foarte important şi că "cineva încearcă să afecteze imaginea SJCCO Constanţa".

"Probabil mapa a fost sustrasă de cineva"

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Constanţa, inspectorul Gelu Manolescu, spune că la nivelul SJCCO Constanţa, "s-a instituit o comisie de verificare a incidentului şi, în funcţie de rezultatele obţinute, vor fi luate măsuri împotriva celor care se fac vinovaţi de dispariţia documentelor".

Şi prefectul de Constanţa, Claudiu Palaz, a fost informat de situaţia de la SJCCO. "E mare vâlvă la Crima Organizată pentru că niciun act nu poate fi scos din unitate fără a fi înregistrat. Probabil că mapa a fost sustrasă de cineva, ceea ce nu-i în regulă, pentru că numai ofiţerul de securitate are în custodie astfel de acte secrete", conchide prefectul Palaz.

Documentul respectiv conţine, în partea de jos a paginii, menţiunea "secret de serviciu, deţinerea fără drept, sustragerea, alterarea, multiplicare, distrugerea şi folosirea neautorizată sunt interzise".

Potrivit legislaţiei în vigoare, persoana care a trimis presei documentul va răspunde penal pentru "distrugere, divulgare sau sustragere neautorizată a informaţiilor clasificate", iar poliţistul care le-a pierdut va fi cercetat pentru "neglijenţă în gestionarea informaţiilor clasificate".

Documentul aparţine Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Constanţa Documentul aparţine Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Constanţa

"Voi sesiza şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa pentru a decide dacă sunt secrete de stat." AURELIAN PAVEL, şeful SJCCO Constanţa