Document semnat de Matei Basarab, la Alba Iulia

Document semnat de Matei Basarab, la Alba Iulia

Directorul Direcţiei Judeţene Alba a Arhivelor Naţionale, Dana Zecheru, a prezentat astăzi, în premieră, presei, un document semnat în original de Matei Basarab, aflat în arhiva instituţiei.

Documentul reprezintă o raritate pentru Transilvania şi nu se ştie cum a ajuns aici din Ţara Românească.

La Arhivele Naţionale a ajuns în urma unei donaţii făcute, în 1975, de către Episcopia Romano-Catolică, împreună cu un rezumat al conţinutului acestuia. Documentul a fost tradus integral numai în acest an, după ce direcţia a reuşit să angajeze un specialist în limba slavă.

Documentul, emis în 1634 "Documentul este emis în 21 mai 1634 în Bucureşti şi este vorba despre o poruncă domnească pentru un vad de moară şi unul de piuă în oraşul Câmpulung (n. r. - Câmpulung Muscel). De fapt, este vorba despre o întărire, de către voievodul din timpul respectiv a unor acte de vânzare-cumpărare făcute în decursul timpului. Prima parte a documentului se referă la aceste vaduri de moară şi de piuă. Şi spune care de la cine l-a cumpărat, care sunt vecinii, că se întăreşte ultimul zapis, acel act de vânzare-cumpărare, că a existat cineva care a atacat actul de vânzare-cumpărare, că acela nu a primit dreptate în Divanul domnesc, toată istoria financiară a zonei respective. Este important actul pentru că dă multe demuniri de localităţi din zona respectivă, care ar putea reprezenta o atestare a localităţii în cazul în care nu există o alta mai veche şi, de altfel, dă o grămadă de boieraşi din aceştia locali, ceea ce pentru unii specialişti e o mină de aur", a declarat Dana Zecheru.

Aceasta a precizat că la fel de interesantă este şi partea a doua a documentului, care nu a fost tradusă până acum, şi care arată cum un prisăcar s-a "vândut" de bună voie ca rob, împreună cu întreaga familie, după ce i-a produs acestuia o pagubă însemnată.

Ne puteți urmări și pe Google News