Un document „scăpat” în presă dezvăluie că este puțin probabil ca Uniunea Europeană să plafoneze prețul gazului rusesc. Mai exact, documentul arată că UE şi-ar retrage impunerea unui plafon de preț pentru gazul rusesc, dar continuă cu impozitele pe profiturile „excedente” ale companiilor energetice, relatează The Guardian.
Un proiect de regulament privind „instrumentul de urgență pe energie” analizat de The Guardian nu conține nici un plafon de preț pentru gazul rusesc, nici pentru gazul importat, după ce statele membre nu au reușit să cadă de acord asupra restricțiilor săptămâna trecută.
Se așteaptă ca UE să perceapă taxe excepționale pe profiturile mari ale companiilor domeniul energetic, dar potrivit sursei citate, proiectul de document nu menționează introducerea unui plafon de preț pentru gazul rusesc sau alte gaze importate.
„Se așteaptă ca Uniunea Europeană să introducă o taxă pe profiturile mari ale companiilor din domeniul combustibililor și al energiei, precum și un plafon separat pentru profiturile producătorilor de energie cu emisii reduse de carbon”, se arată în documentul analizat de sursa menționată.
Încă ceva ciudat, valoarea taxei pe profit nu este specificată în text
În document se spune că, în 2022, profiturile companiilor de petrol, cărbune și gaze ar putea crește de cinci ori, iar pentru acestea ar urma să fie introdusă o taxă separată, așa-numita „contribuție de solidaritate” nu este specificată în text..
Potrivit Comisiei Europene, apariția acestui profit „neașteptat nu este specificată în text pentru companii este legată de „evoluțiile neprevăzute de pe piețele energetice” din cauza conflictului din Ucraina. Valoarea taxei nu este specificată în text.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este de așteptat să publice planul Europei privind abordarea creșterii prețurilor la energie electrică atunci când își va ține miercuri discursul anual privind starea Uniunii.
Șefa CE, Ursula von der Leyen, urmează să prezinte miercuri planul UE de combatere a creșterii prețurilor la electricitate. Iar textul final s-ar putea schimba în continuare, dar proiectul dezvăluie îndoielile Comisiei cu privire la obținerea unui sprijin suficient din partea statelor membre UE cu privire la problema unui plafon pentru gazul rusesc.
Vladimir Putin a amenințat deja că va opri exporturile de energie către Europa dacă se acceptă un astfel de plan
Mai multe țări, inclusiv Franța și Polonia, ar dori să impună un plafon de preț pentru toate gazele importate. Comisia nu este entuziasmată de această idee, deoarece se teme că UE ar pierde în fața țărilor pregătite să plătească mai mult pe piața extrem de competitivă a gazelor naturale lichefiate.
De exemplu, Țările de Jos și Danemarca se feresc de orice plafon de preț, în timp ce Germania se teme că un plafon de preț al gazului rusesc ar diviziona. Măsura a fost contestată de principalii importatori de gaz rusesc - Ungaria, Slovacia și Austria.
Statele membre sunt, de asemenea, sunt rugate să convină asupra unui obiectiv obligatoriu pentru reducerea consumului de energie electrică în orele de vârf. Mai ales că Europa se confrunta cu creșterea prețurilor la gaze chiar înainte de războiul din Ucraina.
Constrângerile privind aprovizionarea au fost agravate de vara secetoasă a anului 2022. În plus, jumătate din flota de reactoare nucleare a Franței a fost forțată să se deconecteze din cauza problemelor de siguranță, inversând rolul tradițional al țării de exportator de energie electrică către vecinii săi, scrie theguardian.