Ajutorul deblocat de Banca Mondială pentru țările cele mai sărace favorizează transferuri financiare importante către paradisuri fiscale.
Această afirmație aparține chiar Băncii Mondiale, care apreciază că aproximativ 7,5% dintre ajutoare sunt deturnate în acest mod.
Un studiu realizat de instituția financiară s-a concentrat pe 22 dintre cele mai sărace țări din lume, africane în special, care au primit între 1990 și 2010 vărsăminte anuale de la Banca Mondială de cel puțin 2% din PIB-ul lor.
„Elitele conducătoare acaparează ajutorul străin?”, se întreabă Banca Mondială în documentul care conține cincizeci de pagini.
Instituția financiară vorbește despre niște „scheme” de sifonare a banilor bine puse la punct.
„Ajutorul deturnat de regimurile la putere, de birocrați și de acoliții lor este în concordanță cu totalitatea schemelor observate”, arată studiul citat, care adaugă că „efectele sunt mai importante pentru țările cele mai corupte”.
Documentul afirmă că pot exista și alte explicații posibile pentru scurgerile financiare, însă „considerăm că se potrivesc mai greu cu toate schemele date”.
Publicarea acestui studiu de către revista britanică The Economist a provocat mari dezbateri în sânul instituției financiare internaționale.
Potrivit publicației, acest scandal financiar ar fi unul dintre motivele demisiei economistei șefe a Băncii Mondiale, Pinelopi Koujianou Goldberg (foto) , după numai 15 luni de serviciu.
Ceea ce reprezintă un indiciu pentru o ipoteză de bun simț: că sifonarea banilor de către elitele din țările lumii a III-a se face cu complicitatea celor care acordă împrumuturile.