Document exploziv despre negocierile SUA-Rusia! Promisiunile NATO despre România, trimise lui Putin

Sursa: pixabay

Statele Unite și NATO au oferit Rusiei o detensionare militară pentru a rezolva criza din Ucraina, dar nu au renunțat la posibila intrare a acestei țări în Alianța Nord Atlantică, potrivit scrisorilor pe care Washington și Bruxelles le-au trimis lui Vladimir Putin. În documentele confidențiale despre negocierile SUA-Rusia, NATO asigură Kremlinul că nu are rachete Tomahawk în România și Polonia, scrie El País. 

Potrivit El País, care publică fotografii obținute din documentele confidențiale, atât Washingtonul, cât și Alianța îi oferă lui Vladimir Putin să negocieze acorduri de dezarmare și măsuri de încredere în diferite foruri care includ Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Organizația Strategică SUA-Rusia. Dialogul de stabilitate și Consiliul NATO-Rusia.

„Având în vedere desfășurarea militară substanțială, unilaterală și nejustificată în jurul Ucrainei și Belarusului, solicităm Rusiei să detensioneze imediat situația într-un mod verificabil”, a scris NATO în răspunsul său pentru Moscova.

Washingtonul este dispus să discute despre un angajament de a nu desfășura rachete sau forțe de luptă în Ucraina dacă Rusia este de acord să facă același lucru. Statele Unite și NATO au oferit Rusiei o soluție pentru detensionarea situație de securitate și pentru rezolvarea crizei de la granița cu Ucraina, însă nu au fost de acord să garanteze Rusiei că Ucraina nu va intra în NATO, potrivit scrisorilor confidențiale transmise Kremlinului.

Statele Unite și NATO au asigurat Moscova că nu există rachete de croazieră Tomahawk staționate în România și Polonia

În acest sens, este propus și un „mecanism de transparență” către Rusia pentru a verifica absența rachetelor de croazieră Tomahawk, care sunt capabile să ajungă pe teritoriul Rusiei, la bazele NATO cu scut antirachetă din România și Bulgaria, care adăpostesc sistemul Aegis. În schimb, Washingtonul solicită o abordare identică cu două baze de lansare de rachete la alegere pe teritoriul Rusiei.

Potrivit ziarului, care publică fotografii obținute din documentele confidențiale, atât Washingtonul, cât și NATO îi propun lui Putin să negocieze acorduri de dezarmare și măsuri de creștere a încrederii în diferite foruri care includ Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Organizația Strategică SUA-Rusia sau Consiliul NATO-Rusia.

„Având în vedere desfășurarea militară substanțială, unilaterală și nejustificată în și în jurul Ucrainei și Belarusului, solicităm Rusiei să detensioneze imediat situația într-un mod verificabil”, a transmis NATO în scrisoarea pentru Moscova.

„Poziția Guvernului Statelor Unite este că progresul poate fi realizat în aceste aspecte (măsuri de dezarmare și încredere) doar într-un mediu de detensionare a acțiunilor amenințătoare ale Rusiei față de Ucraina”, avertizează și Washingtonul.

Ei exclud închiderea ușilor către Ucraina

Președintele rus, Valdimir Putin, cere ca NATO să nu permită Ucrainei accesul la Alianța Nord Atlantică și cere să fie semnat un acord bilateral cu Rusia privind securitatea. Două condiții pe care nici Statele Unite, nici NATO nu intenționează să le accepte.

Documentul Washingtonului arată clar că SUA „continuă să susțină ferm politica ușilor deschise a NATO ”, așa că nu exclude viitoarea încorporare a unor țări precum Ucraina sau Georgia în Alianță. De asemenea, precizează că, în orice caz, această problemă trebuie abordată în Consiliul NATO-Rusia (NCR).

Președintele rus Vladimir Putin nu a răspuns încă la cele două scrisori, dar a avertizat Occidentul după ce le-a primit că a ignorat garanțiile de securitate pe care le ceruse Moscova. Acestea includ stoparea extinderii NATO, în special în Ucraina și Georgia, și încetarea întregii cooperări militare cu fostele republici sovietice.

Președintele rus a lăsat ușa deschisă pentru dialog, dar a dat asigurări că trebuie să țină cont de preocupările Rusiei cu privire la securitatea în Europa pe care Moscova le-a ridicat cu SUA și NATO.

După întâlnirea cu Viktor Orban, Vladimir Putin a reiterat că Moscova studiază cu atenţie răspunsurile trimise de Statele Unite şi de NATO la nevoile sale de securitate, dar este deja clar că îngrijorările Rusiei au fost ignorate. Indivizibilitatea securităţii arată că nimeni nu îşi poate întări securitatea în detrimentul altora, a menţionat acesta, scrie elpais.com.