Informații de la OMS. Cele mai multe decese care au avut drept cauze afecțiuni medicale au fost provocate de boli cu caracter netransmisibil, în special de cele cardio-vasculare.
Informația apare într-un document care a fost făcut public de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) și care analizează principalele cauze de deces pe plan mondial în ultimele două decenii (2000-2019). Potrivit acestui raport, în anul 2019 cele mai multe decese au fost provocate de boli cu caracter netransmisibil, pe primul loc situându-se afecțiunile cardiace, după cum informează AFP.
Conform documentului OMS, 9 milioane din totalul deceselor înregistrate în 2019 au avut drept cauză afecțiunile cardiace, în vreme ce numărul acestora se cifra la 7 milioane în anul 2000. Conform situațiilor analizate, lucrurile stau mai bine în Europa, unde s-au înregistrat cu 15% mai puține decese provocate de afecțiuni cardiace, dar s-au înrăutățit în ţările din regiunea Pacificului de Vest.
OMS nu a luat în calcul anul 2020 din cauza pandemiei de COVID-19 care a provocat, până în prezent, moartea a 1,5 milioane de oameni, conform statisticilor oficiale, iar acest lucru ar putea da peste cap clasamentul. Chiar și așa, numărul deceselor provocate de noul coronavirus la nivel mondial este mai mic față de cele 9 milioane de morți care au fost înregistrate în urmă cu un an, în 2019, din cauza problemelor de natură cardiac.
Situația s-a degradat în fiecare an
Analiza OMS arată că prin comparație cu anul 2000, primul luat în calcul, când doar 4 boli netransmisibile se regăseau în topul primelor zece care provoacă cel mai mare număr de decese, în 2019 numărul acestora aproape s-au dublat, ajungând la 7. Cu alte cuvinte, șapte boli netransmisibile se află în clasamentul primelor zece cu cea mai mare rată de mortalitate.
Documentul concluzionează că, în acest context, a creșterii mortalității provocate de bolile netransmisibile, este nevoie ca autoritățile medicale să facă eforturi mai mari pentru a preveni și trata acest tip de afecțiuni, în special a celor de natură cardio-vasculare a bolilor respiratorii cronice, a cancerului ori a diabetului.
Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a subliniat necesitatea luării unor măsuri urgente pentru a îmbunătăți sistemul de îngrijiri medicale primare.
„Un sistem solid de asistenţă medicală primară este în mod evident fundaţia pe care se bazează totul, de la lupta împotriva bolilor netransmisibile, la gestionarea unei pandemii”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS.