DOCUMENT-BOMBĂ dezvăluit de Sorina Matei. Protocolul PÎCCJ-MAI. Evaluari în funcție de numărul de arestari sau trimiteri în judecată

DOCUMENT-BOMBĂ dezvăluit de Sorina Matei. Protocolul PÎCCJ-MAI. Evaluari în funcție de numărul de arestari sau trimiteri în judecată

Document bombă dezvăluit de jurnalista Sorina Matei. Aceasta a devoalat că, sub conducerea Laurei Kovesi, PÎCCJ a încheiat protocol cu MAI, stabilindu-se evaluări în funcție de numărul de arestări sau trimiteri în judecată:„Prin acest protocol au fost stabilite criterii comune de evaluare a activității, respectiv, numărul de rechizitorii, valoarea prejudiciilor recuperate ori indisponibilizate și numarul masurilor preventive”

Jurnalista Sorina Matei, realizatoarea emisiunii “Actualitatea Romaneasca” de la B1 TV, a dezvaluit, vineri seara 10 mai 2018, existenta unui nou protocol incheiat de o institutie condusa de Laura Kovesi. Mai exact, potrivit informațiilor Luju.ro este vorba despre un protocol semnat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Ministerul Administratiei si Internelor, in februarie 2012, perioada in care Procuror General al Romaniei era actuala sefa DNA Laura Kovesi.

  Mai exact, acersta stabilea evaluari in functie de cati oameni au fost trimisi in judecata sau arestati.

Protocolul PICCJ-MAI 385/C/28.02.2012 este mentionat in Raportul privind activitatea desfasurata de Laura Kovesi in perioada 2006-2012 pe perioada exercitarii mandatului de Procuror General. La capitolul IV.4 - “Consolidarea legaturilor institutionale nationale” sunt enumerate o serie de protocoale incheiate de PICCJ sub mandatul Laurei Kovesi, cu explicatia ca “pentru eficientizarea activitatii au fost semnate o serie de documente care sa asigure o mai buna cooperare cu institutii si autoritati nationale, atat pentru asigurarea unei bune colaborari functionale”.

Astfel, in raportul de activitate pe care l-a intocmit, Laura Kovesi dezvaluie incheierea unui protocol cu Ministerul Administratiei si Internelor, inregistrat in 28 februarie 2018, data la care MAI era condus de Gabriel Berca, protocol prin care se prevedea desemnarea unor ofiteri de politie judiciara la nivelul structurilor de politie din cadrul MAI, care sa lucreze in dosarele de coruptie si infractiuni conexe: “Protocolul incheiat cu Ministerul Administratiei si Internelor in domeniul consolidarii capacitatii institutionale in domeniul combaterii coruptiei. Documentul prevede desemnarea unor ofiteri de politie judiciara la nivelul structurilor de politie din cadrul MAI care vor avea ca prioritate in desfasurarea activitatii faptele de coruptie si infractiunilor conexe in vederea identificarii faptuitorilor si tragerii lor la raspundere penala”.

Evaluările, făcute în funcție de cati oameni trimiteau in judecata si de cate retineri si arestari produceau

Nimic iesit din comun pana acum. Protocolul contine insa și o altă prevedere. Mai exact, evaluarea ofiterilor de politie judiciara, probabil si a procurorilor, se facea in baza unor criterii comune PICCJ-MAI, in functie de numarul de rechizitorii si masurile preventive dispuse.

Deci, in functie de cati oameni trimiteau in judecata si de cate retineri si arestari produceau in dosarele lor: “Prin acest protocol au fost stabilite criterii comune de evaluare a activitatii, respectiv, numarul de rechizitorii, valoarea prejudiciilor recuperate ori indisponibilizate si numarul masurilor preventive dispuse”.

Cu alte cuvinte, cu cat se obtineau mai multe arestari, cu atat evaluarea era mai buna. La fel si in cazul trimiterilor in judecata. Fix ca pe vremea intrecerilor socialiste.